- Milyen hazai növény?
09.08.2023. 20:33
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
ez az a növény, ami a füvészkönyvben Althaea armeniaca néven van benn (más kérdés, hogy a név valószínűleg nem stimmel, de egyébként ez a növény egy jól elkülöníthető, az orvosi ziliztől egyértelműen különálló faj)
- Milyen hazai növény?
04.07.2024. 20:25
-
Csukoka
• | 2.349 Hozzászólás
Ha ez az, márpedig különbözik az orvosi ziliztől, akkor megvan a második adata. A Duna árterén találtam, tegnap. "Althaea armeniaca"? Közben találtam valamit az interneten, ami nem volt semmi, mert gyógynövény. "Az A. officinalis subsp. pseudarmeniaca (Polgár) Kárpáti (ártéri ziliz) a Duna-völgy ligeterdőiben honos". Gyűjtötte ezt valaki az ártéri ligeterdőkben az utóbbi húsz-harminc évben? De az Althaea officinalis is megritkult, helyenként eltűnt az északi-amerikai Asterek és a Solidago tömegében a Szentendrei-szigeten.
- Milyen hazai növény?
05.07.2024. 22:15
-
lepenyhal
• | 2.481 Hozzászólás
Az iNaturaliston kicsit nézelődve főleg tőlünk nyugatabbra, Ausztriában és Szlovéniában töltögetnek fel ilyen példányokat. Althaea officinalis vagy A. taurinensis neveket mondanak rá, de emögött nem feltétlenül van elmélyült taxonómiai nyomozás. Az A. taurinensis név a 2008-as osztrák határozóban nincs benne, de amire ezt használják, az elég jól beillik az "armeniaca" helyére. https://www.inaturalist.org/taxa/1350026-Althaea-taurinensis
- Milyen hazai növény?
06.07.2024. 21:48
-
Csukoka
• | 2.349 Hozzászólás
Érdekes, de nem mind az, a legtöbb Althaea officinalis, a felső levelei szélesebbek, a növény 80 cm-1 méteresig nö. Az Althaea armeniaca felső leveleinek középső részei megnyúltak, a növény maga 1,5-2 m. Két napja élőben alaposan megnéztem, már amennyiben a rettenetes szúnyoghelyzet ezt engedte. Itt van róla még egy fotó.
- Milyen hazai növény?
07.07.2024. 21:49
-
Csukoka
• | 2.349 Hozzászólás
Ilyet én még nem láttam, Althaea officinalis levelei az esetek legnagyobb részében igazi "mályva vagy ziliz" levei vannak. De ennek nem, ilyen hosszan megnyúlt levéllel még nem láttam.
- Milyen hazai növény?
14.07.2024. 22:14
-
Csukoka
• | 2.349 Hozzászólás
Az Althaea cannabina felső levelei keskenyek, szálasak, virágai kisebbek, míg az Althaea armeniaca levelei nagyobbak, a két oldalsó szárnylevél között nyúlik ki a hosszú levél. Ezek mindig szélesebbek, mint a kender zilizé. Virágai is nagyobbak. Első látásra arra gondoltam, de nem az.