skandináv típusú találkozások (=10 faj)

- Fotó-feladványok 02.04.2023. 12:37
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Úgy 7-8 fajt fel lehet ismerni, meg még egy-kettőt amit én sem tudok pontosan.

Csatolt képek:
1.jpg

Javítva: 06.07.2023. 21:44 | Fel!

RE: skandináv típusú találkozások

- Fotó-feladványok 16.04.2023. 11:50

A nagy sikerre való tekintettel:

Átnéztem alaposan és 10 növényt sikerült beazonosítanom. Ebből csak a két legfeltűnőbb a képen a sarkvidéki érdekesség, a többi nagyrészt nálunk is gyakori faj. Két-három esetben a pontos faj inkább csak tippelhető, de a nemzetség jól felismerhető.

Fel!

- Fotó-feladványok 16.04.2023. 15:58
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

bizisten, megpróbáltam :)

a nagy része tényleg egyszerű, és a nagy Heracleum is tippelhető (laciniatum lenne? könyvből néztem ...)

de az a sárga g.ci a közepén, azt nem tudom hová tenni. Ilyen növény nincs is :)

azt hittem, Senecio, pl. palustris, és majd valami könyvben megtalálom - de aztán nem lett meg

nagyon vak vagyok, vagy valami tényleg meglepő érdekesség?

Fel!

- Fotó-feladványok 16.04.2023. 18:41

Na jó, megkegyelmezek. A nagy sárga tényleg szemétség volt, viszont érdekes és tanulságos a története. Senecio pseudoarnica névre hallgat.

A nagy ernyős pedig valóban Heracleum laciniatum, bár mostanában inkább H. persicumnak nevezik, és nemsokára lehet, hogy megint máshogy fogják. Szintén igen érdekes a sztorija, gyakorlatilag Tromsø egyik szimbóluma lett belőle, itt írtam róla egy keveset a harmadik bekezdésben.

A maradék nyolc növény tényleg nem nehéz, mondhatnám, hogy akár nálunk is fotózhattam volna őket, leszámítva, hogy egy nagy kupac tengerparti moszaton nőttek ki.

Fel!

- Fotó-feladványok 17.04.2023. 07:58
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

arra már nem volt energiám, hogy a potenciális új sárga veszedelmeket kikeressem

szép ez a növény, haza nem hoztál belőle? a hazai kertészek szintén szorgosan dolgoznak, hogy nálunk is végtelen hasonló történet indulhasson

a hiányzó fajok a képről Impatiens glandulifera, Potentilla anserina, Galeopsis (tetrahit/bifida), Galium aparinem, Elymus caninus, Leucanthemum, Poa (trivialis?), Anthriscus sylvestris? Atriplex hastata? Taraxacum officinale agg., balra fent talán Chamaenerion angustifolium is van

Fel!

- Fotó-feladványok 17.04.2023. 23:48

Akkor megpróbálom összeszedni:

- Senecio pseudoarnica
- Heracleum persicum
- Impatiens glandulifera
- Potentilla anserina
- Anthriscus sylvestris
- Galium aparine
- Elymus caninus
- Galeopsis tetrahit vagy bifida
- Tripleurospermum maritimum vagy inodorum (Leucanthemum az szerintem nem nő ilyen helyen)
- Atriplex cf. tatarica (az talán ugyanaz mint a hastata, ezekhez nem annyira konyítok)

Ezenkívül az a száraz fű középen lehet Poa trivialis, simán elhiszem, nem számoltam bele. A Chamaenerion angustifolium is teljesen elképzelhető, én nem szúrtam ki. Taraxacumot azt nem láttam.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 24 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).