Románia, ugarpalástfü (=Aphanes arvensis)

- Milyen külhoni növény? 25.04.2021. 23:10
- Kemény Dió | 5.579 Hozzászólás

Melyik lehet?

Csatolt képek:
Aphanes australis.jpg

Javítva: 30.04.2021. 09:00 | Fel!

RE: Románia, ugarpalástfü

- Milyen külhoni növény? 25.04.2021. 23:27
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Ezeket így nem lehet. Méricskélni kell, meg a képen nem látható apró vackok még apróbb vackait nézegetni nagyítóval.

Szórakoztam velük mostanában, például a kertünk végében is felbukkant, na azokat sem sikerült még biztosan meghatároznom.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 25.04.2021. 23:41
Fel!

- Milyen külhoni növény? 26.04.2021. 19:49
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Hát, számos forrást megnéztem (Flora Europaea, német és osztrák határozó, többek közt), és a legmegbízhatóbb bélyegnek a virág mérete tűnik, csészével együtt mérve elvileg egy milliméteres skálán leméregetve néhányat ki kellene jönnie, hogy az australisnál kisebbek, az arvensisnél nagyobbak a virágok 2 mm-nél. Aztán a pálhák cimpáinak alakja, hossza még, amit kellene nézegetni, meg van pár bélyeg, ami csak itt-ott szerepel, és nekem nem tűnt meggyőzőnek. De nem vagyok a téma szakavatott ismerője.

A kertünk végében van egy kiköpött australis, meg a szomszéd kerítése alól átkandikálnak eléggé eltérő habitusú, arvensisnek tűnő példányok. Mindig tudtam, hogy az élet igazságtalan, de hogy a kerítés alatt kelljen lesegetnem a szomszéd kertje végében növő ugarpalástfüveket, amikből a mi kertünkbe csak néhány nyeszlettebb példány jutott, az már egy kicsit sok...

Fel!

- Milyen külhoni növény? 29.04.2021. 22:33
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

ezeket terméssel jól meg lehet határozni, az összes többi bélyeg inkább szubjektív

ezzel együtt ez szerintem sima arvensis

nem szoktak a terepen nagyon összekeveredetten nőni (mármint a két faj)

Fel!

- Milyen külhoni növény? 29.04.2021. 23:44

Köszönöm mindkettőtöknek.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 263 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).