Milyen növény? (=Hepatica nobilis)

- Fotó-feladványok 02.12.2020. 09:18
- Buphthalmum | 103 Hozzászólás

Ezt a taxont Magyarországon eddig még csak egy helyen láttam, itt készült a fotó, egy szurdokvölgyben (külföldön már másutt is összefutottunk). A magyarországi irodalomban sem akadtam olyan nyomra, ami beszámolna az előfordulásáról. Persze, lehet, h a fórum követői között akad aki látta már Magyarországon, vagy olvasott az előfordulásáról.

Csatolt képek:

Javítva: 25.12.2020. 23:09 | Fel!

RE: Milyen növény?

- Fotó-feladványok 05.12.2020. 18:06
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Mielőtt villámgyorsan megfejtjük (khmmm...), át kellene helyezni a feladványok közé ezt a kissé eltévedt topikot.

Fel!

- Fotó-feladványok 15.12.2020. 14:05
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

gondolom, fiatal Aconitum (moldavicum/lycoctonum)

de a kérdés megfogalmazása megtévesztőre sikerült: simán úgy lehet érteni, mintha az országra új előfordulás volna

Fel!

- Fotó-feladványok 16.12.2020. 12:03

Igen, a leírás valóban félreérthető. Pontosítom. Nem találkoztam olyan közölt adatával a hazai irodalomban, amely lelőhelyhez kötné az előfordulását (ami alapján vissza lehetne keresni). Ez arra is utalhat, h nem voltam eléggé alapos, mivel a Soó szinopszisban szerepel a neve.
A feladvány arra is felhívja a figyelmet, hogy a kontextus és egy morfológiai eltérés mennyire elbizonytalaníthat minket egy fotó kapcsán, pedig a megoldás végig "ott lebeg a szemünk előtt".
Különben a tipp nem tökéletes, de nagyon közel húzott a megoldáshoz, ui. család szinten telitalálat. Nemrégiben jelent meg egy cikk a nemzetség egy jeles képviselőjének eredetével, filogenetikai rokonságának felderítésével kapcsolatban. Kiváló magyar szerzők tollából, de angol nyelven.

Fel!

- Fotó-feladványok 16.12.2020. 12:36

töröm a fejem keményen, hogy mi lehet az a Helleboraceae nemzetség, amibe ez a növény tartozhat, és ráadásul a nemzetség egy jeles képviselőjének eredetével, filogenetikai rokonságának felderítésével kapcsolatban, kiváló magyar szerzők tollából, de angol nyelven cikk jelent meg ...

Fel!

- Fotó-feladványok 16.12.2020. 12:50
- divaricatus | 916 Hozzászólás

Hepatica trannsilvanica?

Fel!

- Fotó-feladványok 16.12.2020. 13:10

Hát, ha az ÚMF-re támaszkodunk, akkor tényleg erőlködni kéne, de ha a szélesebb körben elfogadott taxonómiához és nomenklatúrához igazodunk, akkor könnyebb a feladat.

Fel!

- Fotó-feladványok 16.12.2020. 13:12

És íme, egy jó tipp, de csak a nemzetség talált, viszont ezzel is közelebb vagyunk a megoldáshoz.

Fel!

- Fotó-feladványok 16.12.2020. 16:27

hát ez gáz, nincs véletlenül egy mentőkép, ami szintén a helyszínen készült?

Fel!

- Fotó-feladványok 16.12.2020. 18:29

Sajnos csak más szemszögből van fotóm a példányról, de az nem árul el többet a növényről.

Fel!

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 08:03

Lehet, h csak sztem nem informatív, ezért inkább csatolom a másik fotót is, hátha ez többet mond valakinek.

Csatolt képek:
Fel!

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 09:22
- Pacsirtafű | 537 Hozzászólás

A csatolt kiadványban találtam:
H. nobilis var. nobilis f. multiloba
(Meg másfelé is.)

Csatolmányok:

Javítva: 17.12.2020. 09:27 | Fel!

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 12:54

Gratulálok, én is ennek határoztam, bár Soónál még más rangon (var.) szerepel ez a taxon. A fórum nyitólapján szereplő májvirág egy ritka formájáról, vagy változatáról van szó, ezért "lebeghetett a megoldás mindvégig a szemünk előtt". Köszi a csatolmányt, korábban még nem olvastam. Látta már valaki az év vadvirágának e ritka változatát Magyarországon?

Fel!

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 13:52

Jó kis feladvány volt, én még most sem hiszem el a Hepatica nobilist :)
Vagy, hogy pontosabb legyek, ebből szerintem nem azonosítható a növény biztosan (és nem a kelleténél tagoltabb levél miatt, hanem mert a levél textúrája, színe, és főleg erős erezete nem illik a Hepatica-hoz - az első fotó alapján a H. transsilvanica-t épp a levél textúra alapján vetettem el).

Persze, ha volt a területen tipikus példány is mellette, akkor azonosítani lehetett.

Két dolgot hozzátennék:
1, a Synopsis a faj (de főleg az alfaj) alatti egységeknél (sokezer ilyen szerepel) szinte sosem ad meg előfordulási adatokat, és ez baj, mert sok esetben nem dönthető el, volt-e Soó-nak adata az ország területéről. Erről az oldalról elég megtévesztő volt a feladvány (simán lehetett úgy érteni, hogy ez egy faji rangú taxon).
2, attól, hogy ilyen tagolt a levél, nem vagyok benne biztos, hogy ez az adott variáció. Láthatóan egy magas stressznek kitett fejletlen növény, egy erodált oldalon. Ezzel magyarázható talán a túl fénylő, atipikus levél is. Szóval megnézném ezt a növényt pár év múlva "nyugodt" körülmények között.

Fel!

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 19:26

Igen, sok mindenben egyetértek, de sajnos az ilyen alacsony rangú taxonoknál simán belefér, hogy valamilyen speciális körülmény hatására, nagyon ritkán jelenik meg a populáción belül egy-egy ilyen egyed. Kellene az eredeti leírás is, mert amit Soó ír, abba ez belefér. Az kivehető, hogy ennél az egyednél minden levelén látható ez a bélyeg, ezért kizártnak tartom, hogy egy évelő faj esetén ez ne tartósan megjelenő, fenotipikus tulajdonság legyen.
Az élőhely leírása stimmel, erős vadhatás alatt lévő, kissé felnyíló részen fejlődött a növény. Megvoltak ugyan a szurdokerdei karakterfajok, de itt csak gyéren. Emiatt ez a folt inkább hasonlított egy törmeléklejtő erdőre, mint egy jó szurdokerdőre. Régi adat, nem biztos, hogy van esély az ismétlésre... kicsit messze van, de lehet, h tavasszal újból felkeresem a helyet. Ha lesz eredmény, jelentkezem.

Fel!

- Fotó-feladványok 20.12.2020. 10:06

Csatolok pár fotót, amelyeken tényleg olyan jellegként jelenik meg a levél módosulása, amely nem ismétlődik évről évre. Ezeknél is végig megvan a hajlam, de a deviáció sosem jelenik meg az összes levélen és mértékében (évről évre) igen erősen variál. Ez utóbbiak nem ütik meg a taxonómiai kategóriák szintjét, ezeket monstrosus-ként, a normális alaktól való eltérésként (deformitásként) kezeljük.

Csatolt képek:
Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
0%

Látogatók
0 Fórumtag és 96 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17424 topik és 72941 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).