Jó kis feladvány volt, én még most sem hiszem el a Hepatica nobilist :)
Vagy, hogy pontosabb legyek, ebből szerintem nem azonosítható a növény biztosan (és nem a kelleténél tagoltabb levél miatt, hanem mert a levél textúrája, színe, és főleg erős erezete nem illik a Hepatica-hoz - az első fotó alapján a H. transsilvanica-t épp a levél textúra alapján vetettem el).
Persze, ha volt a területen tipikus példány is mellette, akkor azonosítani lehetett.
Két dolgot hozzátennék:
1, a Synopsis a faj (de főleg az alfaj) alatti egységeknél (sokezer ilyen szerepel) szinte sosem ad meg előfordulási adatokat, és ez baj, mert sok esetben nem dönthető el, volt-e Soó-nak adata az ország területéről. Erről az oldalról elég megtévesztő volt a feladvány (simán lehetett úgy érteni, hogy ez egy faji rangú taxon).
2, attól, hogy ilyen tagolt a levél, nem vagyok benne biztos, hogy ez az adott variáció. Láthatóan egy magas stressznek kitett fejletlen növény, egy erodált oldalon. Ezzel magyarázható talán a túl fénylő, atipikus levél is. Szóval megnézném ezt a növényt pár év múlva "nyugodt" körülmények között.