a feladvány és bizonyos részei kifejezetten érdekesek voltak, de nem szívesen vettem benne részt, mert ismétlődően inkorrekt részei voltak (nem a nehézséggel vagy a csavaros logikával van gond - volt ezen a fórumon sokfelé feladvány, ahol mérgelődtünk egymáson, de a végén kb arra jutottunk, hogy ja, ez végülis megfejthető volna)
az, hogy a képen Stachys alpina a fő téma, nyilvánvaló volt elsőre, de bevallom, a mellette lévő levelet Potentilla micrantha-nak gondoltam (akár lehetne is, bár ugyanúgy lehetne Fragaria is), már csak azért is, mert a Stachys köztudottan a Mecsekből rendelkezik recens adattal, és ott van a közelében P. micrantha is
az első inkorrektség mindjárt ez - hogy egy mások által nem ismert új bükki felfedezésről van szó
a másik az Ophioglossum szerepe - azért ez messze nem ritkaság, és egy elég széles spektrumán a réteknek és erdőknek előfordul, gyakorlatilag minden tájegységünkről van adata, és nagyon sokféle társulásból (egyáltalán nem összeférhetetlen vagy unikális a megléte a Stachy alpina-val összevetve)
(amúgy a Stachys csak nálunk ilyen hype, mert a környező országokban, gyakran középhegységi helyzetben is, és elég nitorfil-degradált helyeken sokfelé megvan, az "alpina" kifejezés a nevében nem kicsit hízelgő)
a segítő kép pedig olyan, ami akár a Mecseken is készülhetett volna - mert ott is van Waldsteinia, és bár azt nem tudom, hogy épp a Waldsteinia lelőhelyen van-e ilyen, de ez nem is lényeg, a Taxus Pécs szélein többfelé elvadul - azaz a képek készülhettek volna a Mecseken is
sőt, akár a Pilis térségében is, mert onnét is van (bár kérdéses) Stachys-adat, az összes többi faj pedig előfordul arra is (a Taxus nyilván kivadulva - ahogy egyébként a bükki Taxus-adatok őshonosságára sem lehet gombot varrni)
szóval a színes ötletek részemről teljesen OK-státuszúak (ez a tájas topik pl.), de a Bilbo Baggins-i barkochba nem feltétlenül kívánatos