Veronica catenata? (=Veronica anagalloides)

- Milyen hazai növény? 01.10.2020. 09:59
- Viola | 310 Hozzászólás

Tudom volt már többször terítéken, próbáltam termést is fotózni.

Csatolt képek:

Javítva: 02.10.2020. 08:19 | Fel!

RE: Veronica catenata?

- Milyen hazai növény? 01.10.2020. 20:57
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

anagalloides

Fel!

- Milyen hazai növény? 01.10.2020. 21:00

Azt elfelejtettem írni hogy a szár üreges volt. Ezért zártam ki az anagalloidest mi a döntő a tok?

Javítva: 01.10.2020. 21:01 | Fel!

- Milyen hazai növény? 01.10.2020. 21:03

ez egy hatodrangú, kérdőjeles bélyeg
ezeken a fotókon viszont minden fontos dolog látszik, termés mérete, mirigyessége, kocsányok mérete, szöge

Fel!

- Milyen hazai növény? 01.10.2020. 21:14

Ok de ne haragudj ha kérdezek még a tisztánlátás és az okulás végett: még mindig nem értem mi volt a perdöntő. A kocsányok nem egyértelműek, van hosszabb és rövidebb is a murvalevélnél. A bibeszálak sztem 1,5 mm nél hosszabbak, inkább elszórt mint sűrű mirigyszőrösség. A tok tényleg inkább elliptikus és nem kerekded ez lenne a legfontosabb? Esetleg a terméses kocsány tényleg nem áll merőlegesen oldalra de ezt is csak többé kevésbé írja a könyv.

Fel!

- Milyen hazai növény? 01.10.2020. 21:45

sorry, ezeket általában könyv nélkül írom, sok mindenre nem emlékszem a "hivatalos" bélyegekről

a catenata teljesen máshogy néz ki, nagyobb, erőteljesebb, erősebb kocsányokkal, kerekded termésekkel, alján merőlegesen elálló kocsányokkal, az a faj szóba sem kerülhet itt, azon viszont röviden morfondíroztam, hogy esetleg nem anagaliis-aquatica-e (pl. a szokatlanul erőteljes termet és túl széles levelek miatt - de nem)

a tok egyértelműen elliptikus, kicsi/rövid, a bibeszál méretét a fotóról nem tudom megítélni (de az a könyvben is "általában" megjegyzéssel szerepel, kevésbé megbízható)
a sűrűn mirigyes virágzat is egyértelmű

azaz, itt a könyvben szereplő 4 fontosabb bélyegből 3 egyértelműen anagalloides, egy meg (a bibeszál) a fotóról nem volt megítélhető, de nem volt kirívóan ellentmondó sem

Fel!

- Milyen hazai növény? 01.10.2020. 21:52

Rendben köszönöm, most már kezdek megvilágosodni.

Fel!

- Milyen hazai növény? 01.10.2020. 21:54

az anagalloides amúgy tök jellemző az ilyen kötött talajú, Scirpus supinus-os alföldi (tiszántúli?) helyekre (az anagallis-aquatica meg nem)

Fel!

- Milyen hazai növény? 01.10.2020. 21:59

Ok. Figyelni fogom, eddig nem bíbelődtem Veronica határozással. Sok hasonló hely közül csak egy helyen volt meg iszapnövényzetben a Taktaközben, hirtelen azt hittem valami ritkaság.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 19 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).