Primula (=Primula sp.)

- Milyen dísznövény? 18.04.2011. 19:44
- Laczko | 24 Hozzászólás

Sziasztok!
Az erdőtelki arborétumban találkoztunk ezzel a kankalin fajjal, az ismertető táblán Sudár kankalin - Primula elatior néven futott, de szeritnem már csak a virágszín miatt nem lehet az. Mellette virágzott több szártalan kankalin is, azoknak szép szakkönyvekbe illő alakjuk volt, kivéve egynek, amelyik minden tekintetben rendben volt, kivéve a virágalakja/színe, mert az meg ugyanolyan volt mint a képen látható fajnak.
valakinek tipp?

Csatolt képek:

Javítva: 08.05.2011. 10:58 | Fel!

RE: Primula

- Milyen dísznövény? 18.04.2011. 20:35
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Legjobban nyilvánvalóan az elatiorra hasonlít, de nem az. Azt gondolom, hogy valamilyen hibrid lehet, amelyiknek az egyik szülőfaja talán az elatior, a másik meg akár Ázsiából is származhat, elvégre arborétumban láttad, oda pedig könnyen kerülnek növények a távolabbi vidékekről. Amúgy a Mátrában most szombaton találkoztam az elatiorral és javában nyílik.

Fel!

- Milyen dísznövény? 18.04.2011. 21:18

Igen, én is valamilyen hibridnek gondoltam, de érdekes módon az elatior-ból nem találtunk tiszta vérű egyedet.

Fel!

- Milyen dísznövény? 19.04.2011. 20:15
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hát a Primulák eléggé szeretnek hibridizálódni, Vácrátóton is van néhány hasonló színű keverék... a 2. szerintem simán lehet pl. valami piros virágú P. veris és P. vulgaris szerelemgyerek...

Javítva: 19.04.2011. 20:16 | Fel!

- Milyen dísznövény? 20.04.2011. 16:10

Volt veris is, meg vulgaris is, de mindkettő normális virágszínnel rendelkezett. Viszont, rákerestem a sudár kankalinra a gúgli képkeresőjében, és a 4. találat hajszálra pontosan hasonló fajt mutatott. Valószínűleg valami kerti nemes kontra vad faj hibridje lehet, mint ahogyan te is említetted.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 147 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).