Mátra, csenkesz (=Festuca sp.)

- Milyen hazai növény? 21.06.2018. 10:01
- Kemény Dió | 5.579 Hozzászólás

Sziklán, 900 m-en. Erre szükítettem: (rubra, rupicola, ovina, pseudodalmatica, valesiaca).
Melyek zárhatók ki, melyek jönnek számításba?

Csatolt képek:

Javítva: 23.06.2018. 20:56 | Fel!

RE: Mátra, csenkesz

- Milyen hazai növény? 21.06.2018. 11:26
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

hát, teszek egy sokadik kísérletet arra, hogy javasoljam a fotóról kis-csenkesz határozás mellézését: ez így nem megy

a felsoroltakból jó eséllyel ki lehet zárni pár fajt (rubra, valesiaca), nem is ez a gond, hanem hogy ezeknek más a dimenziója, mások a jellemzői, mint amit egy fotón vissza lehet adni

olyan ez, mint hagymásokat határozni télen

ráadásul a hazai csenkeszek sora messze nem világos és tisztázott, vannak kérdőjelek, és számos olyan, amit még hozzá lehetne tenni

Fel!

- Milyen hazai növény? 21.06.2018. 12:35
- Kemény Dió | 5.579 Hozzászólás

Köszönöm. Én a fotó-tájegység-termöhely hármas alapján gondoltam a további szükítést. A lokalitás a híres Sas-kö volt, amiröl nem kizárt, hogy készült megbízható cönológiai felmérés, amelyben vélhetöleg nem túl számos Festuca szerepel. Ha a Füvészkönyv rendszere használhatatlan, akkor nem lehet mit tenni.

Javítva: 21.06.2018. 12:35 | Fel!

- Milyen hazai növény? 21.06.2018. 12:46
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Nem hinném, hogy használhatatlan, szerintem bosna csak arra gondol, hogy mérni kell, meg mikroszkopizálni, meg bizonyos dolgokat nehéz fotóról megítélni. (Például egyébként a színeket is, mert a vaku, vagy a kompakt gépekbe épített "photoshop" teljesen eltorzít mindent, hogy "jobban nézzen ki".)

Fel!

- Milyen hazai növény? 21.06.2018. 17:26
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

a Füvészkönyvebn akadnak olyan részek, amit jobban is meg lehetett volna írni (a Gramineae sem egy műremek), de ha megnézed, a csenkeszeknél ilyesmi bélyegek szerepelnek:
toklász hossza, füzérke hossza, szálka hossza, szklerenchimakötege formája, száma, levélkeresztmetszet tizedmilliméter pontossággal - őszintén, a fotókon ebből mi látszódhat?

a hely, szubsztrát, társulás általában sokat segít a határozásban, de a csenkeszeknél még ez sem elég

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 11 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).