Plitvicei páfrány (=Asplenium ruta-muraria)

- Milyen külhoni növény? 30.08.2017. 14:30
- Mossagateturtle | 578 Hozzászólás

A plitvicei tavaknál fotóztam ezt a páfrányt néhány évvel ezelőtt. Vajon melyik fodorka lehet? Én gyanakszom az Asplenium x alternifoliumra

Csatolt képek:

Javítva: 23.10.2020. 19:48 | Fel!

RE: Plitvicei páfrány

- Milyen külhoni növény? 02.09.2017. 22:03
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Nem az, az nem ágazik el ennyire. Jobban hasonlít az Asplenium x murbeckii-re, de valahogy az sem pont ilyen. De simán el tudom képzelni, hogy valami hibrid, meg kell nézni, milyen fajok fordulnak elő a környéken, és talán meg lehet találni.

Az első kép A. x alternifolium, a második A. murbeckii.

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen külhoni növény? 02.09.2017. 22:18
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Kérdés még, hogy nem lehet-e mégis egy sima A. ruta-muraria...

Fel!

- Milyen külhoni növény? 23.10.2020. 19:45
- Buphthalmum | 103 Hozzászólás

De igen, ez egy sima A. ruta-muraria (van ilyen megnyúlt árnyéki alakja), + a Plitvicei-tavaknál (az ökológiai preferenciák alapján) nem igazán várnánk az északi fodorka és a kövi fodorka hibridjét. Az A. septentrionale alapvetően szilikátos, eruptív kőzeteken fordul elő, a karbonátos alapkőzeteket kerüli, s mivel a két faj hibridje steril, hibrideket csak a két szülőfaj közvetlen közelében lehet megtalálni.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 231 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).