forráslápos, ennyi faj biztos van
Nagyon diplomatikusan megkezdem a sort a nem forráslápi fajokkal :-))Tilia sp., Salvia glutinosa, Polygonatum latifolium
Megfontoltan haladjunk előre: Carex pendula, Cardamine amara, Ranunculus repens.
Tiliát nem látok, a Polygonatum nem latofolium (az visítva menekülne egy ilyen helyről), a többi jómost még kicsit eldugottabb dolgok után érdemes nyomozni
Carex remota, Scorphularia nodosa(?) és talán valamelyik Glyceria az előtérben a térdesen felemelkedő fűféle?
A háttérben az ernyős Anthriscus sylvestris?
minden jó, de a Scr. nodosa nem (innét már könnyi kitalálni, mi lesz az)a Glyceria természetesen jó, de az élőhelyből a faj is következik (nem ritka)
Akkor P. multiflorum? Tényleg fel kellene már keresnem egy ilyen élőhelyet...
Már csak kilenc faj hiányzik, ha jól számolom, és néhányat pontosítani kell... Sima ügy. :)
Carex pendulaCarex remotaCardamine amaraPolygonatum multiflorumRanunculus repensAnthriscus sylvestrisSalvia glutinosaGlyceria sp.Scrophularia sp.9 hiányzik
Aklor a Glyceria biztosan notata lesz, a Scrophularia med scopolii. Az mindenhol kinő, legutóbb valahol Vásárosnaménynél egy kukoricás szélén, a tűző napon láttam.
Elképzelhető, hogy van Berula erecta a képen?
Berula, Glyceria notata igen, Scrophularia nem - miért lenne scopolii?van még egy Rumex, a háttérben 2 cserje és egy fa, egy magaskórós valami, egy nemzetség szintig határozható egyéves
Hmmm, kizárásos alapon dolgoztam, valamiért kizártam az umbrosát. Lehet, hogy megártott ez sok dagadóláp.
az umbrosa nagyon kedveli az ilyen helyeket :)
Staphylea? Rumex sanguineus, az egyéves Polygonum hydropiper vagy mite, Veronica beccabunga nincs a lecsüngő sások között?
igen, ezekkel a kiegészítésekkel gyakorlatilag minden érdemi rész megvana háttérben sok bodza és akác van még, ami nem hangzott el, valószínűleg a trivialitásuk miatt
(Hm, akkor ezt akárhogy is számolom 16 faj lett a végén... sebaj, majd átírom a címet mondjuk "18 éven aluliaknak nem ajánlott"-ra...)
Carex pendulaCarex remotaCardamine amaraPolygonatum multiflorumRanunculus repensAnthriscus sylvestrisSalvia glutinosaGlyceria notataScrophularia umbrosaStaphyleaRobiniaSambucusBerulaRumex sanguineusPersicaria sp.Veronica beccabunganem hangzott el az Urtica és Eupatorium, mindkettő van a képen, de türelmetlen típus vagyok, nem vártam ki a végét18