3 újabb epipactis faj a Zselicből (=Epipactis helleborine, Epipactis voethii)

- Milyen hazai növény? 28.07.2016. 21:42
- vektoroptika | 42 Hozzászólás

Ez egy másik lelőhely (a korábbitól néhány kilométerre). Mindegyikre van erős tippem. Azért lenne fontos az egyértelmű meghatározás, mert ez is vadiúj adat lenne akkor (az MVA atlaszhoz képest). A párba rendezett képek ugyanarról a tőről készültek.

Javítva: 31.07.2016. 12:09 | Fel!

RE: 3 újabb epipactis faj a Zselicből

- Milyen hazai növény? 28.07.2016. 22:49
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Meg szoktad nézni, hogy működik-e a viscidium? Mindegyiknek elég jól fejlett van.

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.07.2016. 22:52

Nem csinálok én olyat. Valakinek meg kéne mutatnia a fogásokat (bár nem tudom, hogy védett növényekről lévén szó, mennyire aggályos az ilyesmi, én nagyon hozzájuk sem merek érni...)

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.07.2016. 22:57
- Rubescens | 350 Hozzászólás

Kisujjal be kell nyúlni egy virágba, a fehér kis gömböt [viscidium] megcélozva. Ha enyhe érintésre ráragad az ujjadra, plusz viszi magával a portokokat, akkor működik. Ha csak szétkenődik, és a portokok bennmaradnak a virágban, akkor meg nem :)

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.07.2016. 23:00

Hát ha önmegporzó, akkor nem csinálsz vele bajt, ha megbirizgálod, mert amúgy sem működőképes. Ha meg működik (ráragad egy hozzáérintett ágacskára, melynek elhúzásakor a polliniumok is jönnek vele), akkor megporozhatod vele a szomszédos növényt, hogy ne vesszen kárba. / Esetleg megporozhatsz vele egy másik fajt a közelben, majd leközölheted a létrehozott hibridet egy szaklapban (csak viccelek, persze, de vannak olyan idióták, akik ezzel szórakoznak).

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.07.2016. 09:09
- Mike | 351 Hozzászólás

Várjuk a tippeket

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.07.2016. 12:00

Hát na ez az, nem biztos, hogy az én ügyetlen kezemre kéne bízni egy védett növény megporzási sikerét... :)
De köszi a "workflow" leírást mindkettőtöknek, majd lehet próbálkozom vele...

A tippjeim egyébként fentről lefelé: helleborine, tallosii, voethii

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.07.2016. 21:56
- Mike | 351 Hozzászólás

1. és 3. ok, sztem a 2. is helleborine, de biztos, hogy nem tallosii

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.07.2016. 22:45

A viscidium működőképességének vizsgálata szerintem alapvető ezeknek a dögöknek a vizsgálatához, és semmi ördöngősség nincs benne, szóval ha rám hallgatsz, mostantól mindig megbirizgálod őket. Én legalábbis azzal kezdem a határozást /persze, csak miután lefotóztam, amit akartam/.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 109 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).