Epipactis Zalából (=Epipactis sp.)

- Milyen hazai növény? 27.06.2014. 23:11
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Legalább tíz éves, diáról szkennelt, nem túl jó képek egy Zalalövő menti árnyas erdőből. Akkor még nagyon sötét voltam a nőszőfüvekhez (most már csak közepesen sötét vagyok), és azóta hiába kerestem. Egészen tavalyig, amikor nem messze onnan találtam egy másik példányt, viszont a virágzata hiányzott, valami leverte vagy leharapta - és ez kissé hátrányosan érintette a határozást.

Még régen kérdeztem a fórum indexes elődjén, de nem kaptam érdemi választ, most viszont van néhány nagyon jó szaki errefelé...
(Természetesen elfogadom azt is, ha ennyiből nem biztosan meghatározni.)

Csatolt képek:

Javítva: 30.06.2014. 15:24 | Fel!

RE: Epipactis Zalából

- Milyen hazai növény? 29.06.2014. 13:56
- cypraea | 758 Hozzászólás

Hú, de nagy a csend..... ! Én sem tudom, lehet-e ezekre a képekre biztosat mondani?
A levelek alapján a szóbajövő hazai fajok száma nem olyan sok: a leptochila-csoport tagjai (leptochila, neglecta, peitzii és futakii), muelleri valamint a voethii. Biztosan nem futakii és peitzii, azaz marad a másik 4. A muelleri mesochilje szélesebb, amennyire a képből megítélhető. Nekem talán a neglecta tűnik legvalószínűbbnek, de az ivaroszlop nem látszik. Az epichil hegyes, kissé visszahajló, ami a reszupinált virágon látszik legjobban. Szóval talán neglecta, de lehet, hogy tévedek, a mesochil nem nagyon szűk. (Ha csak messziről , élőben látnám,a színei alapján rohannék közelebb, hogy hátha egy placentina......).

Javítva: 29.06.2014. 14:07 | Fel!

- Milyen hazai növény? 29.06.2014. 15:23

Nagyon köszi a részletes választ!

Már nagyon régóta fúrja az oldalamat a kíváncsiság, és most még kíváncsibb lettem . Ha tehetem, akkor még keresgélem, ha hazajutok megfelelő időben, de ez valószínűleg ritkán fog megtörténni az elkövetkező pár évben.

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.06.2014. 16:02

):.... Egyszer majd csak összejön! Vagy majd megtaláljuk helyetted ! MVA. Orchideaatlaszának 44. oldalán is van egy érdekes ismeretlen zalai Epipactis fotó, talán még arra is hasonlíthat, de ott a mesochil igen szűk. A hét végén én is Zalában voltam, G. densiflorát kerestem, Epipactisokat csak egy helyen próbáltam, de nem láttam semmit...

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.06.2014. 18:56
- kispistike | 290 Hozzászólás

Én nem merek írni rá semmit, de szerintem nem neglecta.

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.06.2014. 19:21

Hát igen, negatív módon könnyebb megközelíteni, hogy mi nem, de akkor mi igen? Nem hazai fajokat végiglapozva a Delforge-könyvben sem látok jobb tippet. Az is igaz, hogy csak 1 kinyílt virág látható.

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.06.2014. 20:01
- kispistike | 290 Hozzászólás

Szerintem nem eldönthető így képről, talán még élőben sem, ha csak ezt a példányt látjuk.
Még annyit hozzáteszek, hogy talán tényleg a neglecta a legjobb tipp, de annak sokkal szűkebb a mezochilja.

Javítva: 29.06.2014. 20:11 | Fel!

- Milyen hazai növény? 29.06.2014. 20:35

Köszi mindkettőtöknek!

Remélem, még előkerül egyszer. (Meg azt is, hogy nem vágják tarra azt az erdőrészt.)

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 236 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).