|
|
Zitat von Lila Pereszke
Á nem, igazándiból az a terv, hogy megyek és majd jól elkapjátok Ti is és akkor fórumtali után otthon lesz mindenki egy hétig betegállományban és szépen töltögeti fel a képeit a galériába...
Hát, tudod, én tiszteletben tartom, hogy tartózkodsz az alkohol alapú gyógyszerektől, úgyhogy nem is ajánlottam ilyesmit. De én a találkozó után jól le fogom fertőtleníteni magam vadkötrével, csipkével, sajmeggyel, vadcseresznyével és sommal.
Ha csak azok jönnek a fórum talira akik jelezték, akkor csak egy szem hölgy lesz közöttünk: Pereszke
Úgyhogy vigyázzunk rá!
A többiek mind férfiak, kivéve Mespilust, aki a fórumon közzétettek szerint nem tudja. Bár első kézből szerzett információim szerint ő is a teremtés koronáinak táborát szaporítja.
Aki nem jött a találkozóra, az jöjjön legközelebb, mert nagyon érdemes, pl. barkócza hozott gyógyszert, biztos emlékeztek a gyerekkori igen finom kanalas orvosságra, amit a szülők kögyörgés nélkül be tudtak adni, na most ez abszolút nem olyan volt, de szintén finom, és állítólag jó megfázásra. Pereszkéről kiderült hogy nem szoftver, én direkt kezet is fogtam vele, hogy hátha csak hologram, de nem. És a többiek is értelmesek és normálisak voltak, szóval viszlát legközelebb, és kösz a könyveket!
Más: a fórumtalin fél füllel úgy hallottam az asztal távoli végéről, hogy néha másnak is gond egy-egy cikk beszerzése ill. nem értesül róla időben, pedig érdekelné... Ezt talán részben megpróbálhatjuk orvosolni ezzel az új topikkal:
Cikkek, publikációk
(Arra gondoltam - hogy mivel ez a későbbiekben kétségtelenül a fórum egyik fontos és roppant hasznos része lehetne - ezért elkezdhetnénk egyelőre csak így egy topikkal a "gyűjtést" és ha esetleg van rá érdeklődés, akkor a későbbiekben lehetne majd ebből egy komolyabb részleget is csinálni, pl. a témákra bontva rendezni a cikkeket, vagy esetleg vitatopikot kapcsolni hozzájuk, stb.)
Ez szerintem is remek ötlet, viszont a cikkek ilyetén terjesztése az esetek többségében nem legális. Csak a kiadó oldalán vagy a kiadó engedélyével lehetnek fenn a PDF-ek. Személyesen a szerzők általában küldhetnek kérésre, de olyan lapra nem szabad kitenni, ahonnan bárki letöltheti. Csak linkelni szabad a kiadó oldalára.
Továbbgondolva, nem biztos, hogy olyan egyszerű ilyen publikációs topikot igényesen elkészíteni és naprakészen tartani. Milyen témájú cikkek tartanak számot érdeklődésre? Florisztika, taxonómia? Szervezettan, cönológia, paleobotanika, etnobotanika, farmakognózia? Melyek lennének azok a folyóiratok, amelyek a fórum számára érdekesnek számítanak? Magyarok, vagy külföldiek is? Szerintem elég szűkre kell szabni a célokat ahhoz, hogy kezelhető munkát rójunk saját nyakunkba. Tehát mondjuk a magyar nyelvű florisztikai és taxonómiai cikkek katalogizálása még megoldható szerintem. Ha ennél sokkal többre vállalkozunk, és pláne ha a külföldi irodalmakra is kíváncsiak vagyunk, akkor kb. tartalomjegyzékeket tudnánk feltenni. Ha ennél mélyebbet akarunk, azt úgy lehetne, hogy mindenki vállal néhány folyóiratot, amiket egyébként is követne, és amikor megjelenik, akkor arról ír kicsit részletesebben, akár feltöltögeti az absztraktokat is. (Már ha az megosztható, de most ebben sem vagyok 100%-ig biztos.)
Nem lenne-e praktikusabb, ha a fórumozók aktuális problémáiknak megfelelően kérdezhetnének a publikációs topikban cikkekről? Pl. "ki tud mátrás florisztikai cikkeket?", "kakukkfű kisfajokhoz kéne valami cikk", "érdekelne valami a mészkősziklagyepekről"... stb.
Zitat von lepenyhal
Nem lenne-e praktikusabb, ha a fórumozók aktuális problémáiknak megfelelően kérdezhetnének a publikációs topikban cikkekről? Pl. "ki tud mátrás florisztikai cikkeket?", "kakukkfű kisfajokhoz kéne valami cikk", "érdekelne valami a mészkősziklagyepekről"... stb.
Hát ööö, de szerintem nagyjából pontosan itt tartunk jelenleg... lévén egyelőre 1 db. topik van erre a célra! Csak annyi, hogy ha valaki kérdez pl. Mátrás cikket (vagy pl. mint legutóbb az Oxalis-okat) a Milyen növényben? vagy bárhol máshol a fórumon, akkor esetleg azt nem oda raknánk fel ahol kérdezte, hanem ebben a topikban gyűjtögetnénk, mert így talán a későbbiekben is jobban visszakereshető lenne, ha még érdekel majd valakit valamikor valamiért.
(Ezt a témákra bontást, naprakészen tartást, stb. csak mint esetleges távoli célt említettem, amennyiben a jelenlegi topikra mutatkozik némi minimális érdeklődés... )
Zitat von lepenyhal
olyan lapra nem szabad kitenni, ahonnan bárki letöltheti. Csak linkelni szabad a kiadó oldalára.
De egy csomó most is szabadon letölthető... de jó, akkor mondjuk, hogy szigorúan csak linkelni lehet... (Bár khm, szerintem nem nagyon volt még ebből per itthon és nem hinném, hogy ezzel különösebben nagy anyagi vagy egyéb érvágást okoznánk bárkinek is... de persze lehet hogy tévedek és/vagy lelkesebb vagyok mint az legálisan megengedhető... )
Zitat
Hát ööö, de szerintem nagyjából pontosan itt tartunk jelenleg... lévén egyelőre 1 db. topik van erre a célra!
Akkor jó, csak én értettem túl merésznek a terveket.
Zitat
Jó, akkor szigorúan csak linkelni lehet...
A hazaiaknál talán tényleg nem lehet gond. Esetleg meg lehetne kérdezni a folyóiratok főszerkesztőit, mit szólnak, ha feltöltjük PDF-ben a cikkeiket. A Flora Pannonica pl. amúgy is bárki számára ingyen elérhető, tehát ott ez nem sokat jelentene. A Botanikai Közlemények és a Tilia szintén. A Kantiziából is valami van fenn. A Kitaibeliából pedig úgysincs online kiadás, így PDF sincs (csak a szerzőknek). Az Acta Botanica Hungarica viszont előfizetős.
Esetleges kiindulópontnak legjobb a Matarka adatbázis: http://www.matarka.hu/folylist.php . Itt lehet biológiára szűkíteni a folyóiratokat.
A neten fellelhető cikkekhez link is van. Bocs, ha már ismeritek.
Jut eszembe, végülis nem készült el a csoportkép, vagy csak én nem emlékszem rá?
Hasonló topikok | Válaszok | Utolsó hozzászólás⁄Nézet |
Fórumszabályzat!!! Topik helye: FÓRUMSZABÁLYZAT - Lila Pereszke | 0 |
31.12.2010. 13:11 Írta: Lila Pereszke • Nézet: 5733 |
Látogatók
0 Fórumtag és 171 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17414
topik
és
72913
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (Ma 00:15). |