Verbesina tamaunuevana
Na, EZ eltartott vagy fél évig. Mondjuk a sárga/fészkes kombináció a virágok és termések pontos ismerete nélkül kb. reménytelen, szóval én voltam a hülye, hogy jellegzetesnek vélve a habitusát, adtam neki esélyt.
Tehát: adott ez a csodálatos honlap, ahol Mexikó fészkes növényeiről vannak szkennelt herbáriumi lapok. A legutolsó oldal (Chapter 20b. Subtribe Verbesininae [in part, continued from Vol. 24a]: Verbesina. (Phytologia Memoirs Vol. 24b, 2016)) vége felé pedig rámkacsintott az alábbi kép. Külön kiemelném a jobb szélén, bekeretezve látható jegyzetet, miszerint a képen a növény holotípusa látható. Megjegyzem: a gugli képkereső szerint más kép nincs is az interneten a növényről!
Csatoltam a képen hivatkozott Phytologia cikket is, melyben leírták a fajt, van benne egy határozókulcs a közeli fajokról, eszerint a levelek "kétszínűsége" diagnosztikus.
Továbbá idézném a fajt leíró Billie L. Turner-t, aki George Hinton-t idézte: “When my father and I went to Cerro Viejo I had no GPS so I had but a vague idea of where the collection was made. When I collected GBH 27390 I did have a GPS: 23º 55´ 40˝ N, 99º 57´ 49.3˝ W. It is very close to where I collected the types for Verbesina tamanuevana, Gibasis hintoniorum, and Satureja hintoniorum, and about 7.5 km from the type of Acourtia hintoniorum. A good place to collect!” (Phytoneuron 2011-4:1-4) - nem tudom, Kemény Dió pontosan hol találkozott a növénnyel, de ha a megadott koordinátáktól lényegesen odébb, akkor az mindenképp megérne egy emailt Turner úrnak (email: Billie.Turner@austin.utexas.edu).