Orobanche határozás

- Botanikai tudakozó 02.06.2015. 10:38
- hakansukur | 190 Hozzászólás

Szeretném megkérdezni, mint nagyon amatőr botanász, hogy miért olyan nehéz az orobanche fajok meghatározása?
Én jelenleg leggyakrabban a Simon IV. kiadását használom, de nem látom benne azt a nehézséget, ami így a fórum hozzászólások alapján lejön. Nem vagyok profi, de ebben a nemzetségben ha követem a könyvet nagyon szépen el lehet navigálni. Persze becsapósak lehetnek a szádor környékén élő fajok, hogy melyik az "anyuka"...

Ha most nézem a határozókönyvet, akkor szerintem a következőket elég egyértelműen meg lehet ítélni:
- az előlevelek száma, csészelevelek.
- a porzók a párta tövén vagy afölött erednek
- a párta színe (bár gondolom itt is előfrodulnak "elszíneződések")
- a bibe színe
- a mirigyek sötét vagy fehér színűek

- a "párta háta (legalábbis eleinte) nagyjából egyenesm a karimája alatt viszont erősen előre hajló" vagy " a párta háta egyenletesen görbült". Szerintem itt ez egész szépen látszik:

És akkor ehhez jön hozzá "anyuka", amit a legnehezebb belőni.
Szóval ezért kérdem, hogy mi a probléma ezekkel a szádorokkal?
Remélem nem voltam túl..."hülye":D

Fel!

RE: Orobanche határozás

- Botanikai tudakozó 02.06.2015. 13:01
- Rubescens | 350 Hozzászólás

A helyszínen határozni nem olyan borzasztóak. Akkor nagyon rossz, ha csak a fórumra feltöltött fotókból, a gép előtt ülve kell véleményt formálni. Az már nem könnyű és nem is mindig lehetséges.

Fel!

- Botanikai tudakozó 03.06.2015. 10:07
- Lila Pereszke | 18.458 Hozzászólás

Hát, és tegyük hozzá, hogy a határozóbélyegek bogarászása a fényképeken azért nem mindig felhőtlenül szórakoztató, ám annál időigényesebb hobbi... ráadásul én pl. mostanában zömmel telóról nézem a fórumot, a bélyegméretű képek bogarászása pedig bizonyos esetekben végképp reménytelen.

P.S.: Sajnos még eddig nem sikerült megvalósítani, de egyébként meg pont az lenne a fórum lényege, hogy ne ugyanaz a pár ember válaszoljon minden kérdésre, hanem egyes speciális csoportokra lehetőleg olyan válaszoljon, aki valamiért behatóbban is tanulmányozta már az adott nemzetséget, fajt...

Javítva: 03.06.2015. 10:10 | Fel!

- Botanikai tudakozó 03.06.2015. 12:41
- hakansukur | 190 Hozzászólás

Ja, én nem akartam számonkérni:D Csak kérdeztem mert mindenhol azt olvastam, hogy nem megy. De most már érthető, a lényeg: terepen egyszerű, de kép alapján szinte lehetetlen. Köszi

Fel!

- Botanikai tudakozó 03.06.2015. 17:10
- Rubescens | 350 Hozzászólás

Az Új Magyar Füvészkönyv amúgy megvan? Ha nincs és kell, elküldhetem neked is a vajvirágos részeket, ha már úgyis beszkenneltem egyik nap őket.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 57 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17429 topik és 72984 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).