|
|
néhány szederfaj figyel a képen :)
feladat nehézségi sorrendben:
- hány faj?
- hol vannak a képen? (a málnáér' nem jár pont)
- melyek is ezek? (több szerepel az itteni galériában is, ami mégsem, az pedig itt tanulmányozható: http://users.prf.jcu.cz/kucert00/RUBUS/)
kalandorok kíméljenek
hát, némi vicc íze persze van a dolognak - igazából a szedrek sokszínűségét akartam vele illusztrálni (de ez az 5 faj még semmi, ma egy kb 50x50 m-es felnyíló erdőfolton 16 szederfajt jegyeztem fel az Őrségben, a nagyon jó helyeken akár 22-24 faj is lehet 1-2 ha-on, plusz még amit fel sem ismerünk)
szóval a képen látható dögöket így megszámozva már nagyrészt ki lehet silabizálni, talán már 3-4 éves tapasztalattal is, de a felbontás ebben a méretben nem az igazi, azaz inkább tippelgetni lehet
1, nyilván R. idaeus
2, R. bifrons, ez elég bizonyosan felismerhető
3, R. apricus (hazai adata egyelőre nincs), ez is elég biztosan felismerhető
4, na, ezt csak én tudom, hogy volt a képen, ebből aligha lehetne kiszúrni, R. tabanimontanus
5, végül R. mollis, így, hogy mutat rá egy nyíl, pár próbálkozással ki lehet találni
a kép Csehországban készült, Strakonice közelében, mindegyik faj gyakori azon a területen
szívesen nézek szedres fotókat a határozási garancia teljes mellőzésével :)
viszont csak szépen fejlett egyedeket szabad lefotózni, lehetőleg nem árnyékból, és virágzat/terméságazat + leveles szárrészlet levéllel + leveles (tüskés) szár közeli képe (amin a tüskézettség, szőrök, stb. látszik) kell hozzá
a hazai fajszám nem veszélyes (egyelőre 80 körüli), de a helyzetet nehezíti a sok atipikus növény, egyszeri hibrid és a pszichológia
Barkócza: ML eltörte a lábát valami zavaros históriában, ezért most nem mobilis, nem is találkoztam vele.
« skandináv típusú találkozások 16 (=Campanula latifolia) | skandináv típusú találkozások 13 (=Apium inundatum) » |
Látogatók
0 Fórumtag és 250 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17405
topik
és
72896
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 446 Felhasználó (Ma 14:00). |