Első berkenyészésem 1. (=Sorbus sp.)

- Milyen hazai növény? 24.08.2014. 21:06
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Érdekelni kezdtek a berkenyék, és Barkócza javaslatára ma elmentem Budán egy olyan "tündéri" helyre, ahol még amúgy sem jártam. Nos, a sziklás területen voltak is jócskán berkenyék. És persze a levéllemezeiket nézve csak vakargattam a fejemet, hogy melyik faj (kisfaj) lehet éppen előttem...
Ezt például a sűrű, de mégis láthatóan kétszeres fűrészezettségű lemezről és az erek számáról Sorbus graecának gondolom.

Csatolt képek:
P8243259.JPG

Javítva: 25.08.2014. 21:26 | Fel!

RE: Első berkenyészésem 1.

- Milyen hazai növény? 24.08.2014. 21:18
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Ez egy hosszúhajtás, rövidhajtásokról lehet határozni. A durva fogazottság inkább S. danubialisra utal, de sajnos, ebből nem lehet megmondani.

Javítva: 24.08.2014. 21:23 | Fel!

- Milyen hazai növény? 24.08.2014. 21:38
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Köszönöm! Majd kérlek alkalomadtán magyarázd el, mi a hosszúhajtás és a rövidhajtás.

Fel!

- Milyen hazai növény? 24.08.2014. 21:43
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

A rövid hajtáson a hajtás végén egy pontból nő ki az 5 levél (3-5), ebből általában a harmadik levél az igazán jellemző. A hosszún pedig a hajtáson egymás után, egyesével állnak a levelek.

Fel!

- Milyen hazai növény? 25.08.2014. 21:32
- Boszorkányfű | 473 Hozzászólás

A wikipédián találtam: Hosszúhajtás, rövidhajtás, törpehajtás
A fás szárú növények egy jól megfigyelhető hajtásrendszertípusa a hosszúhajtás-rövidhajtás elrendezés. Ennél a koronát kétfajta hajtás alkotja: a fő tengelyeket a hosszú szártagokkal (internodium, a szárcsomók – nóduszok – közötti szakaszok neve) rendelkező hosszúhajtások alkotják, míg az oldalirányú tengelyeket a szártagok nélküli, jóval rövidebb rövidhajtások teszik ki. Törpehajtás a korlátolt növekedésű rövidhajtás neve (fenyők levelénél). Ennek az elrendezésnek klasszikus példája a lombhullató páfrányfenyő, a Ginkgo biloba.

A rövidhajtások általában nem játszanak szerepet a növény szárának kialakulásában, gyakran a virágokat hordozzák. Korábban a fenyőfélék alcsaládjait hosszú- és rövidhajtásaik megoszlása alapján különböztették meg – manapság ezeket csak alakköröknek tekintik. A rövid- és a hosszúhajtás korlátlan növekedésű, a törpehajtás korlátozott növekedésű és nagyon rövid szártagú, többnyire lehullik a levelekkel együtt.

A gyorsan növekvő hosszúhajtások a fa koronájának külső szélén igyekeznek minél szélesebb, illetve magasabbra törő koronát kialakítani magas megvilágítású környezetben. A hosszúhajtás egymástól távol eső szárcsomóin levelekben gazdag, szárcsomók nélküli oldalágak (rövidhajtás) képződnek.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 273 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16).