Keleti Mecsek újabb nőszőfű (=Epipactis tallosii)

- Milyen hazai növény? 08.08.2014. 13:58
- cserkesz | 18 Hozzászólás

Egy patak part közelében volt ez ma. Elég kicsike, kb 15-20 cm és kisebbek is voltak. 4 db ot láttam. Nagyon kíváncsi vagyok, mit nyilatkoztok róla. Ehhez azért már valamit tudni kell, amit én már nem tudok. Sajnos a gépem ennyit tud. Ha nem egyértelmű, akkor a kép a hibás:) :(

Csatolt képek:

Javítva: 09.08.2014. 12:58 | Fel!

RE: Keleti Mecsek újabb nőszőfű

- Milyen hazai növény? 08.08.2014. 14:53
- cypraea | 757 Hozzászólás

Tallós-nőszőfűben már nagyon jó vagy, ez is az !

Fel!

- Milyen hazai növény? 08.08.2014. 20:29
- totoro | 76 Hozzászólás

Csak kíváncsiságból: ennyiből látsz bármit, ami kizárja a morva nőszőfüvet?

Fel!

- Milyen hazai növény? 08.08.2014. 20:52

Rövidek az alsó murvalevelek, a tőlevelek nem kerekdedek. (Lásd a 08.05.-i hozzászólást és képeket az albumban, ill. a Védett növények Magyarországon rovatban). Bár a kép nem folyamatos, mert a teljes hajtás nem látszik, ha akarod közéképzelhetsz nagy murvájú virágokat is. A levelek alapján akkor sem moravica. Az epichil formája nem zárja ki a tallosiit. Lásd pl. MVA atlaszának tallosii ikonképét is!

Javítva: 08.08.2014. 20:58 | Fel!

- Milyen hazai növény? 08.08.2014. 21:23

Csak azért, mert ha jól tudom azon a szobányi területen lett fotózva, ahol az egyetlen morvai adat van a Mecsekből.

Fel!

- Milyen hazai növény? 08.08.2014. 21:54

Szerintem ez nem érv. Azért a Réka-völgyben nem csak szobányi területen fordul elő, meg van ott biztosan tallosii is. De hidd aminek akarod, vagy méginkább kérdezd meg Molnár V. Attilát. Én is ott láttam őket, de talán az enyémek meggyőzőbbek, bár nem tudom, melyik az a szobányi terület.

Javítva: 08.08.2014. 22:18 | Fel!

- Milyen hazai növény? 08.08.2014. 22:23

(Utánanéztem, a szobányi terület egyébként is tévedés lehet, mert a moravicat az Atlasz is két térképezési négyzetből jelzi azon a környéken, és a Nagy Gábor-féle 2011-es összefoglaló közlemény is úgy fogalmaz, hogy: .... a Réka-völgyben és környékén.... ).

Javítva: 08.08.2014. 22:26 | Fel!

- Milyen hazai növény? 08.08.2014. 23:10
- cserkesz | 18 Hozzászólás

Köszönöm! Jó az a Tallós is, de azért a morvainak még jobban örültem volna. Majd jövőre talán!

Fel!

- Milyen hazai növény? 09.08.2014. 08:23

Csak azért mertem kicsit okvetetlenkedni, mert nekem megmutatták, hogy itt ezen a konkrét helyen van a Morva a Réka völgyben, de akkor még csak bimbós volt. Azt a helyet mondtam cserkesznek, aki most lefotózta. Ezek szerint akkor maradunk a Tallósban.

Fel!

- Milyen hazai növény? 09.08.2014. 10:35

Nem okvetetlenkedés ez, kételkedni mindig hasznos és pesze igazatok is lehet. De ha egyetlen bélyeget ki lehet emelni a moravicánál, akkor az az alsó virágokhoz tartozó nagy, szinte tőlevélszerű murvalevél. Messzebbről nagyon nordeniorum-szerű a növény. A képen ez nem látszik, azért is gondolom tallosiinak. Ha gondolod, privátban szívesen elküldöm majd az általam moravicanak gondolt tövek koordinátáit. Volt több tő is, aminél fogalmam sem volt, moravica vagy tallosii, mert teljesen átmeneti bélyegeket mutattak. Most kedden és csütörtökön végigjártam a völgyet fel és le (azaz 4x a patak mentén végig), remélem, nem túl sok ottani tövet nem vettem észre :). Nincs egy habitusképetek?
Idén sokkal jobb a völgy, mint tavaly és tavalyelőtt, a most látott tövek jó része tavaly nem volt kint, de ez fordítva is igaz, tavaly látott klassz töveket idén hiába kerestem.

Javítva: 09.08.2014. 10:45 | Fel!

- Milyen hazai növény? 09.08.2014. 13:34

Nekem nincs képem, de mindenképpen hasznos volt a kételkedés, mert néztem képeket és tényleg jellegzetes a murvalevél. Most ezt is megtanultuk, köszönet érte!

Fel!

Látogatók
0 Fórumtag és 54 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17405 topik és 72896 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 446 Felhasználó (Ma 14:00).