Sa(r)jmeggy? (=Cerasus mahaleb x avium)

- Milyen hazai növény? 27.06.2014. 12:12
- Lila Pereszke | 18.437 Hozzászólás

A környéken rengeteg Cerasus mahaleb van, ezek egy része gyaníthatóan az egykori gyümölcsösökből kivadult alany eredetű. Elég változatosak, kisebb-nagyobb, kerekebb-oválisabb termésekkel, stb. Találtam azonban köztük egy csoportban néhány nagyon furát, ami:
- már habitusra is más, mint a normál sajmeggyek: elég nagy, széles, laza oszlopos koronájú
- a terméseknek határozottan hegyes csúcsuk van, szív alakúak és jóval nagyobbak, mint a kis kerek sajmeggyek
- nagyon elhúzódóan érik, jelenleg is egyszerre vannak rajta zöld, narancs, piros, bordó és fekete termések
- de az íze ugyanolyan pocsék, mint a sajmeggyé

Mi a csuda lehet ez?

Csatolt képek:

Javítva: 01.07.2014. 20:46 | Fel!

RE: Sa(r)jmeggy?

- Milyen hazai növény? 27.06.2014. 13:25
- Kele | 666 Hozzászólás

Esetleg a hedelfingeni óriás cseresznye?
http://www.gyumolcsfa-faiskola.hu/?oldal=2&termek=60
inkább pollenadó, s konzerv célokra termesztett, késői termésű, "elvadulva" apró szemű, széthúzott érésidejű fajta.
Esetleg a sajmeggy alanyon spontán hibridizálódott? (Ha van ilyen, a határban évtizedekkel korábban felhagyott gyümölcsösben láttam hasonlót, ami semmilyen mai fajtára nem emlékeztetett, az egész fekete szemek alig voltak kesernyések, a világosak brrr.)

Fel!

- Milyen hazai növény? 27.06.2014. 13:31

Hát, az enyémnek - ugyan csak 2-3 terméssel -, de elvileg fürtös a termése, mint a sajmeggynek... meg a levele sem igazán cseresznyés...

Javítva: 27.06.2014. 13:31 | Fel!

- Milyen hazai növény? 30.06.2014. 22:09
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

ez tuti hibrid, az egyik szülő biztosan a P. mahaleb, a másik pedig szerintem a P. avium (termés, habitus, ágrendszer, stb alapján)
ha mégsem az, akkor P. cerasus az illető szülő

ja, és marha jól néz ki, nem sok ilyen egyed szaladgálhat a világban!

Javítva: 30.06.2014. 22:10 | Fel!

- Milyen hazai növény? 01.07.2014. 08:07
- Kele | 666 Hozzászólás

Én a fekete termés miatt tippeltem cseresznye beütésre, esetleg lehet valamilyen, érthető okokból, nem szelektált tájfajta...
Ez már inkább helytörténeti kutatással lenne kideríthető, de Érd sincs messze

Javítva: 01.07.2014. 08:31 | Fel!

- Milyen hazai növény? 01.07.2014. 09:55

Köszi a válaszokat!

Sajnos nem igazán értek a gyümölcsfa alanyokhoz, de így felületesen utánaolvasva úgy tűnik, hogy nem csak sajmeggyet és vadcseresznyét használnak alanynak, hanem a kettő hibridjét is. Ez valószínű tényleg az lesz, mert jobban bemászva a fák tövéhez néhol látszott az eredeti fa kivágott csonkja is és körülötte gyűrűben nőttek ezek a furák... (Bár a fene tudja, van mellette egy nagy cseresznyefa is, meg egy tucat sajmeggy is, szóval lehet akár helyi hibrid is... )

A szénfekete és fürtös termést szerintem egyértelműen a sajmeggytől örökölte, a fa habitusát és a termés formáját, méretét pedig a vadcseresznyétől (ill. a fekete helyett inkább a sokáig élénkpiros termésszín köszönhető a cseresznyének, mert a sajmeggy rendszerint zöldből elég hamar lilára-feketére érik...)

Javítva: 01.07.2014. 14:20 | Fel!

Hasonló topikok Válaszok Utolsó hozzászólás⁄Nézet
Nem megy a meggy (=Cerasus mahaleb)
Topik helye: Milyen hazai növény? - Gurgolya
6 24.06.2013. 22:24goto
Írta: barkócza • Nézet: 587

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
0%

Látogatók
0 Fórumtag és 282 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17424 topik és 72941 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).