|
|
Olyan sok időm nem volt Veszprémben, de mégis szakítottam rá ma délelőtt egy negyedórát, hogy megnézzem Brenta kiállítását.
A főbejáraton kell bemenni, majd a lépcsőn fölmenve az első emeletre gyakorlatilag rögtön ott van a kiállítás. Egy A0 méretű poszteren egy remek összefoglaló bevezetést olvashatunk, majd A4 méretben kb. negyven faj (nem számoltam meg) képe látható, mindegyik külön fajleírással. Szerepelnek a "normál" orchi fajok, és a delikátak is (avarvirág, bajuszvirág, bangók). Van néhány magashegyi faj (gondolom, ausztriai képek - pl. nigritella), és hát persze Brenta mediterrán gyújtőútjainak orchideái - nyelvorchideák, bangók.
Nekm nagyon tetszett a kiállítás, és tökéletesen betölti a derűt adó kiegészítő kórházi terápia szerepét.
RE: Összetett szemmel
- Ahol semmi sem OFF... 26.10.2013. 21:06- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Pilisi kirándulás
- Ahol semmi sem OFF... 30.09.2014. 19:12- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Őszi Kertészeti Napok (okt. 17-19.)
A program kertészeti kiállítás része nem szokott olyan nagyon izgalmas lenni, de mindig van GOMBAKIÁLLÍTÁS is (rendszerint a "K" épületben a díszterem fölötti klubteremben) és ott az idei remek gombaszezonnak köszönhetően remélhetőleg lehet majd érdekességet is látni!
Moha határozó tanfolyam kezdőknek
- Ahol semmi sem OFF... 23.04.2015. 15:33- Solorina • | 472 Hozzászólás
A mohák sokfélesége iránt érdeklődők és e sokszínű mikrovilágban eligazodni vágyók számára 2015. júniusában egy 2 napos mohaismereti tanfolyam kerül megrendezésre Budapesten. A foglalkozások részben zárttériek (mikroszkópozás), részben szabadtéren (terepi tapasztalatszerzés), a környező arborétumban zajlanak.
A tanfolyamot Peter Erzberger német bryológus vezeti (magyar nyelven). Az általa írt és a határozáshoz használandó (angol nyelvű) kulcs tartalmazza Magyarország 200 leggyakoribb máj- és lombosmoha faját, melyek egy 10X vagy 20X nagyítású lupe segítségével – kis gyakorlat birtokában – a terepen megfigyelhető bélyegek alapján könnyedén meghatározhatók.
A tanfolyam során a résztvevők sorszámozott kapszulákban mohapéldányokat kapnak, melyeket a rendelkezésre álló kulcs segítségével önállóan meghatároznak. Ezt követően az egyes fajokra jellemző határozóbélyegek nagyobb nagyításban, a szervezők által minden résztvevő számára biztosított sztereo-, illetve fénymikroszkóp segítségével is megvizsgálhatók. A kurzus folyamán az érdeklődők megtanulhatják, hogy mohahatározásnál mire kell odafigyelni, mik a fontos határozóbélyegek, valamint az alapvető preparáló technikákat is elsajátíthatják.
A szervezők célja, hogy a tanfolyam végére a résztvevők képesek legyenek önállóan, kézi nagyító, mikroszkóp és határozókulcs segítségével egy ismeretlen mohapéldányt faji szinten beazonosítani. Mindemellett a vizsgált mohapéldányokon keresztül áttekintést kapnak a fontosabb moha családokról és azok főbb morfológiai jellemzőiről.
Várjuk az érdeklődők jelentkezését az alábbi e-mail címre:
nemetcsaba@gmail.com
(Németh Csaba BCE KeTK Növénytani Tanszék)
2016 október 21-én pénteken és 22-én szombaton a mohászat területén még kezdőnek számító érdeklődők számára lehetőség nyílik közelebbi ismeretséget kötni ezekkel a gyönyörű, apró növényekkel, de a témában már valamelyest elmélyült jelentkezők is kibővíthetik korábban megszerzett bryológiai ismereteiket.
Tervezett program:
Pénteken egy egész napos, Budapest környéki mohatérképezési kirándulás keretében lehetőség nyílik a területen élő gyakori és ritkább mohafajok határozóbélyegeinek megismerésére, a fellelt fajok terepi azonosítására egy kézi nagyító segítségével. A túra során a helyszínen nem határozható, mikromorfológiai bélyegekkel rendelkező fajokból mintát gyűjtünk a későbbi mikroszkopikus vizsgálatokhoz.
Szombaton a Szent István Egyetem Budai Campusán, az egykori Kertészeti Egyetem Növénytani Tanszékén egy baráti hangvételű konzultáció keretében sztereo- és fénymikroszkópok segítségével megvizsgáljuk az előző nap begyűjtött anyagokat, továbbá opcionálisan más, a szervezők által korábban gyűjtött herbáriumi mohapéldányok is tanulmányozhatók lesznek. A határozáshoz a Peter Erzberger által erre a célra írt angol nyelvű határozókulcs (amely lehetővé teszi a gyakori fajok viszonylag egyszerű azonosítását) mellett számos, a helyszínen rendelkezésre álló, egyéb határozókönyv is használható.
A túrát és a konzultációt Peter Erzberger vezeti, az érdeklődők jelentkezését és az esetlegesen felmerülő kérdéseket az alábbi e-mail címre várjuk:
erzberger.peter@gmail.com
RE: Programajánló
- Ahol semmi sem OFF... 06.10.2016. 16:14- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Beírtam a fórumos naptárba néhány növényes-gombás programot, ha valaki tud még hasonlókról a környezetében, akkor nyugodtan írja be, hátha sikerül néhány új érdeklődőre szert tenni.
RE: Programajánló
- Ahol semmi sem OFF... 24.01.2017. 12:52- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Csatolmányok:
Látogatók
0 Fórumtag és 106 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17414
topik
és
72913
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 446 Felhasználó (07.11.2024. 14:00). |