RE: Kiállítás

- Ahol semmi sem OFF... 11.06.2013. 09:44
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Gratulálok! Végre valamiért jó lehet kórházba menni.

Javítva: 11.06.2013. 17:01 | Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 11.06.2013. 17:04
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

De jó, gratulálok!

(Én sajnos nem tudok menni, de szerintem Barkóczát megbízzuk, hogy írjon majd egy fényképes "Kiállításbeszámolót"... )

Javítva: 11.06.2013. 17:05 | Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 11.06.2013. 17:16
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Kérek engedélyt a feladat végrehajtására. Nagggyon nehezemre fog esni.

Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 11.06.2013. 17:38
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Én is gratulálok! Kíváncsian várom Barkocza beszámolóját.

Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 11.06.2013. 19:51
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Köszi mindenkinek!

A képek jelentős része természetesen fenn van a fórumon is, úgyhogy aki itt szokott nézelődni, annak ismerősek lesznek.
Kíváncsian várom barkócza véleményét, bár a fényképek lefényképezése bemutatás céljából kissé bizarr ötlet... :)

Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 16.06.2013. 23:05

Olyan sok időm nem volt Veszprémben, de mégis szakítottam rá ma délelőtt egy negyedórát, hogy megnézzem Brenta kiállítását.

A főbejáraton kell bemenni, majd a lépcsőn fölmenve az első emeletre gyakorlatilag rögtön ott van a kiállítás. Egy A0 méretű poszteren egy remek összefoglaló bevezetést olvashatunk, majd A4 méretben kb. negyven faj (nem számoltam meg) képe látható, mindegyik külön fajleírással. Szerepelnek a "normál" orchi fajok, és a delikátak is (avarvirág, bajuszvirág, bangók). Van néhány magashegyi faj (gondolom, ausztriai képek - pl. nigritella), és hát persze Brenta mediterrán gyújtőútjainak orchideái - nyelvorchideák, bangók.

Nekm nagyon tetszett a kiállítás, és tökéletesen betölti a derűt adó kiegészítő kórházi terápia szerepét.

Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 16.06.2013. 23:20
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Köszi a látogatást és a beszámolót!
(A 40 kép egyébként 25. )

Fel!

Összetett szemmel

- Ahol semmi sem OFF... 11.09.2013. 17:17
- kispistike | 290 Hozzászólás

Mától látható Nikola Rahmé barátom fotókiállítása a Természettudományi Múzeumban.
Nem növények, de ettől függetlenül nem csak “bogarasoknak” érdemes megnézni.
Nikola a világ egyik legjobb makrofotósa, hihetetlenek a képei.

Csatolt képek:
1.jpg
Fel!

RE: Összetett szemmel

- Ahol semmi sem OFF... 26.10.2013. 21:06

Megnéztük! Valóban fantasztikusak a képek!

Fel!

RE: Összetett szemmel

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2013. 20:25

És azóta Preszke nem csapja le a legyeket.

Fel!

Pilisi kirándulás

- Ahol semmi sem OFF... 30.09.2014. 19:12
Javítva: 30.09.2014. 19:12 | Fel!

Gombakiállítás

- Ahol semmi sem OFF... 30.09.2014. 20:02

Őszi Kertészeti Napok (okt. 17-19.)

A program kertészeti kiállítás része nem szokott olyan nagyon izgalmas lenni, de mindig van GOMBAKIÁLLÍTÁS is (rendszerint a "K" épületben a díszterem fölötti klubteremben) és ott az idei remek gombaszezonnak köszönhetően remélhetőleg lehet majd érdekességet is látni!

Javítva: 30.09.2014. 21:07 | Fel!

RE: Programok

- Ahol semmi sem OFF... 18.02.2015. 09:14
Javítva: 18.02.2015. 09:15 | Fel!

Magyar Tudós Emléknap

- Ahol semmi sem OFF... 24.02.2015. 12:08
- B00 | 691 Hozzászólás
Fel!

Moha határozó tanfolyam kezdőknek

- Ahol semmi sem OFF... 23.04.2015. 15:33
- Solorina | 472 Hozzászólás

A mohák sokfélesége iránt érdeklődők és e sokszínű mikrovilágban eligazodni vágyók számára 2015. júniusában egy 2 napos mohaismereti tanfolyam kerül megrendezésre Budapesten. A foglalkozások részben zárttériek (mikroszkópozás), részben szabadtéren (terepi tapasztalatszerzés), a környező arborétumban zajlanak.

A tanfolyamot Peter Erzberger német bryológus vezeti (magyar nyelven). Az általa írt és a határozáshoz használandó (angol nyelvű) kulcs tartalmazza Magyarország 200 leggyakoribb máj- és lombosmoha faját, melyek egy 10X vagy 20X nagyítású lupe segítségével – kis gyakorlat birtokában – a terepen megfigyelhető bélyegek alapján könnyedén meghatározhatók.

A tanfolyam során a résztvevők sorszámozott kapszulákban mohapéldányokat kapnak, melyeket a rendelkezésre álló kulcs segítségével önállóan meghatároznak. Ezt követően az egyes fajokra jellemző határozóbélyegek nagyobb nagyításban, a szervezők által minden résztvevő számára biztosított sztereo-, illetve fénymikroszkóp segítségével is megvizsgálhatók. A kurzus folyamán az érdeklődők megtanulhatják, hogy mohahatározásnál mire kell odafigyelni, mik a fontos határozóbélyegek, valamint az alapvető preparáló technikákat is elsajátíthatják.

A szervezők célja, hogy a tanfolyam végére a résztvevők képesek legyenek önállóan, kézi nagyító, mikroszkóp és határozókulcs segítségével egy ismeretlen mohapéldányt faji szinten beazonosítani. Mindemellett a vizsgált mohapéldányokon keresztül áttekintést kapnak a fontosabb moha családokról és azok főbb morfológiai jellemzőiről.

Várjuk az érdeklődők jelentkezését az alábbi e-mail címre:
nemetcsaba@gmail.com
(Németh Csaba BCE KeTK Növénytani Tanszék)

Javítva: 23.04.2015. 15:38 | Fel!

Érdekelnek a mohák?

- Ahol semmi sem OFF... 20.09.2016. 12:26
- Solorina | 472 Hozzászólás

2016 október 21-én pénteken és 22-én szombaton a mohászat területén még kezdőnek számító érdeklődők számára lehetőség nyílik közelebbi ismeretséget kötni ezekkel a gyönyörű, apró növényekkel, de a témában már valamelyest elmélyült jelentkezők is kibővíthetik korábban megszerzett bryológiai ismereteiket.

Tervezett program:

Pénteken egy egész napos, Budapest környéki mohatérképezési kirándulás keretében lehetőség nyílik a területen élő gyakori és ritkább mohafajok határozóbélyegeinek megismerésére, a fellelt fajok terepi azonosítására egy kézi nagyító segítségével. A túra során a helyszínen nem határozható, mikromorfológiai bélyegekkel rendelkező fajokból mintát gyűjtünk a későbbi mikroszkopikus vizsgálatokhoz.

Szombaton a Szent István Egyetem Budai Campusán, az egykori Kertészeti Egyetem Növénytani Tanszékén egy baráti hangvételű konzultáció keretében sztereo- és fénymikroszkópok segítségével megvizsgáljuk az előző nap begyűjtött anyagokat, továbbá opcionálisan más, a szervezők által korábban gyűjtött herbáriumi mohapéldányok is tanulmányozhatók lesznek. A határozáshoz a Peter Erzberger által erre a célra írt angol nyelvű határozókulcs (amely lehetővé teszi a gyakori fajok viszonylag egyszerű azonosítását) mellett számos, a helyszínen rendelkezésre álló, egyéb határozókönyv is használható.

A túrát és a konzultációt Peter Erzberger vezeti, az érdeklődők jelentkezését és az esetlegesen felmerülő kérdéseket az alábbi e-mail címre várjuk:

erzberger.peter@gmail.com

Fel!

RE: Programajánló

- Ahol semmi sem OFF... 06.10.2016. 16:14

Beírtam a fórumos naptárba néhány növényes-gombás programot, ha valaki tud még hasonlókról a környezetében, akkor nyugodtan írja be, hátha sikerül néhány új érdeklődőre szert tenni.

Javítva: 06.10.2016. 16:48 | Fel!

RE: Programajánló

- Ahol semmi sem OFF... 24.01.2017. 12:52
Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 163 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).