A Déli-Bakonyban berkenyéztem Solorinával

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 27.10.2010. 23:29
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Pontosabban elkísérhettem.

Szóval, én egy kicsit késtem, úgyhogy ő addigra bejárta az Uzsa környéki hegyeket. A Viszló völgyében találkoztunk aztán, és megmutatta az ottani S. gayerianákat és bakonyensiseket. Gyönyörűek voltak, és sokan! Sajnos, az idei évnek megfelelően termés csak elvétve mutatkozott, ami, ugye, azért hozzátartozik a berkenyéhez, de sokan voltak, erősek, egészségesek. A gayeriana inkább fa, a bakonyensis inkább cserje megjelenésű.

Íme néhány gayeriana:

Csatolt képek:
Fel!

RE: A Déli-Bakonyban berkenyéztem Solorinával

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 27.10.2010. 23:35

Tanultam egy új kifejezést is. Több berkenyefajnál jellemző, hogy a bogyók többsége apró, néhány kiugróan nagy méretű van közöttük. Solorina magyarázata szerint a kicsikben nincs csíraképes mag - ezeket "léhának" nevezte. Nem tudom, mennyire általános botanikai kifejezésről van szó, de szerintem nagyon találó és szellemes.

Ugyancsak a Viszló völgyéből néhány bakonyensis:

Csatolt képek:
Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 27.10.2010. 23:55

Utána átmentünk a Halápra. Ugye, ő az a tanúhegy, akit, szegényt, csontig lefejtettek. Azt akarta Solorina megnézni, hogy ott is jelen van-e a S. bakonyensis, mint a többi környékbeli tanúhegyen. Nos, hát elindultunk fölfele. Első meglepetés akkor ért, amikor rájöttem, hogy a borvidékhez méltatlanul, bizony, a Haláp tele van Otellóval és Izabellával. Egy idős szüretelő pártól útbaigazítást is kértünk. Ennek kapcsán módunkban állt megállapítani, hogy az idei mustok minden képzeletet felülmúlóan savanyúak - de jólesett.

Utána bozóton és kőszóráson keresztül felmásztunk a bánya peremére. Solorina közben talált egy azonosíthatatlan berkenye levelet, ami jó jelnek bizonyult. Mindenesetre a hozzá tartozó fa nem került elő. Némi bóklászás után egy olyan részre értünk, ami úgy-ahhogy a természetes szikla maradékának mutatkozott. Sűrű fiatalos, de legalább törmelékerdőnek megfelelő hársas - és nem akácos - nőtt rajta, mutatóba még bükk is előfordult. Solorina bemutatta nekem az édesgyökerű páfrányt, majd nemsokára végre előkerült az első S. bakonyensis is. Kis keresgélés után kiderült, hogy a fejtés belső peremén bizony, ott sorakoztak, és nem is akármilyenek! Csináltam pár képet, bár fény az nem nagyon volt hozzá.
Belebotlottunk száraz levelekbe, amik mindenképpen valami aria agg.-hoz tartozó berkenyét jeleztek. Voltak levéltelen berkenyeágak is, amik talán lehettek S. ariák (S. danubialisok?), de határozásra teljesen alkalmatlanok voltak.

És akkor ime, következzenek a S. bakonyensis halápi jelenlétét bizonyító képek. Van köztük egy, ami a fejtés folyamatosan málló peremén szabadra került berkenyegyökeret mutat. Micsoda életerő lehet benne...

Csatolt képek:

Javítva: 28.10.2010. 00:02 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 28.10.2010. 00:04

Van még tovább, de most már megyek aludni. Jójcakát nektek is.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 224 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).