Geastrum! (=Geastrum minimum)

- Milyen gomba? 02.01.2014. 11:45
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

A tegnapi túlélőtúrával egybekötött mohatúrán találtunk ilyen iciripiciri kis csillaggombákat (0,5 - 1,5 cm közöttiek) és mivel én még ilyennel eddig nem találkoztam, mondtam is Barkóczának, hogy szerintem ez egy tök új faj és nevezzük el Geastrum minimum-nak, erre ahogy nézem tényleg van G. minimum és ez jó eséllyel valóban az is!

Az első (1-5 kép) példány picikét nagyobb (kb. 1,5 cm átmérőjű) és barnás fejű volt, a többi még ennél kisebb és inkább fehér fejecskéjű... sajnos nem nagyon sikerült őket rendesen lefotózni a tegnapi sötét ködös időben, úh. elhoztam néhányat és készítettem róluk méretarányos képet is: az utolsó előtti képen egy "hársfamag" mellé tettem a legkisebbet (kb. 5-6 mm átmérőjű)...

Az utolsó képen pedig az élőhely és a tegnapi időjárás látható...

Csatolt képek:

Javítva: 05.01.2014. 14:58 | Fel!

RE: Geastrum!

- Milyen gomba? 02.01.2014. 16:36
- barthaerzsebet46 | 22 Hozzászólás

Szia Kedves Lila pereszke! Ezeket is jól hatéroztátok meg,szerintem is Geastrum minimumok, csak méretben térnek el a G.schmidellitől,meg hogy ezeknek a fejecskéje kicsit szemcsés.De ez csak frissen látszik.Én sem találtam még olyan frisseket,hogy azt a szemcsézettséget láttam volna. Ha megszárad lehet kicsi apophysise és nyaka is. Én is holnap megyek csillaggombázni.
Üdvözöllek:Erzsike

Fel!

RE: Geastrum!

- Milyen gomba? 02.01.2014. 16:43
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Ezt is köszi!

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 352 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó ( 22 perce).