A tegnapi túlélőtúrával egybekötött mohatúrán találtunk ilyen iciripiciri kis csillaggombákat (0,5 - 1,5 cm közöttiek) és mivel én még ilyennel eddig nem találkoztam, mondtam is Barkóczának, hogy szerintem ez egy tök új faj és nevezzük el Geastrum minimum-nak, erre ahogy nézem tényleg van G. minimum és ez jó eséllyel valóban az is!
Az első (1-5 kép) példány picikét nagyobb (kb. 1,5 cm átmérőjű) és barnás fejű volt, a többi még ennél kisebb és inkább fehér fejecskéjű... sajnos nem nagyon sikerült őket rendesen lefotózni a tegnapi sötét ködös időben, úh. elhoztam néhányat és készítettem róluk méretarányos képet is: az utolsó előtti képen egy "hársfamag" mellé tettem a legkisebbet (kb. 5-6 mm átmérőjű)...
Az utolsó képen pedig az élőhely és a tegnapi időjárás látható...
Szia Kedves Lila pereszke! Ezeket is jól hatéroztátok meg,szerintem is Geastrum minimumok, csak méretben térnek el a G.schmidellitől,meg hogy ezeknek a fejecskéje kicsit szemcsés.De ez csak frissen látszik.Én sem találtam még olyan frisseket,hogy azt a szemcsézettséget láttam volna. Ha megszárad lehet kicsi apophysise és nyaka is. Én is holnap megyek csillaggombázni. Üdvözöllek:Erzsike