sárga (=Rugosomyces pseudoflammula)

- Milyen gomba? 26.11.2013. 22:23
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Hétvégén, Kaposvár mellett, fenyvesben találtam, halvány lövésem sincs, mi lehet.

Csatolt képek:
gomba 3.jpg

Javítva: 27.11.2013. 15:46 | Fel!

RE: sárga

- Milyen gomba? 27.11.2013. 12:10
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Vakargatom én is a fejem.,.....Kiindulási pont: ősszel, lucosban, sárga kalap, sárga lemezekkel, kis termet.... Talán a Calocybe chrysenteron sárga pereszke Ha pl. megízlelted volna és keserű lett volna, már biztosabbak lehetnénk benne. és a gomba nyártól őszig nő fenyőerdőben. Bár fiatalon szőrös a kalapja, de öregedve sima lesz, lecsupaszodik. Ezen a felvételen (mert elég távoli) csupasznak látszik. Másik ötetem de ez még halványabb sárga lemezzel lucosban, Callistosporium luteoolivaceum sárga lemezű fülőke is nő, bár elsősorban faanyagon nő, de lemehet a földre is. Megfordult a fejemben még, hogy a fagyálló csigagomba kifakult formája, vagy sárga változata. Feltettem i a gombázós topicra, hátha mondanak valami okosabbat. De még gondolkodom rajta én is.
Száraz vagy nyálkás volt a kalapja?

Javítva: 27.11.2013. 13:02 | Fel!

- Milyen gomba? 27.11.2013. 15:38

No, úgy néz ki van megoldás. Megkértem Heyderia szakit, nézze már meg, hátha tud segíteni.
Mondtam neki, hogy én a Calocybe chrysenteronra tippelek. Mondja az azért sötétebb, de akkor beugrott neki, hogy egy francia cikkben olvasott a Calocybe chrysenteron és a Rugosomyces pseudoflammula hasonlatosságáról és különbségéről.
Néztük a netes Rugosomyces pseudoflammula képeket és úgy döntöttünk, hogy a gombád lehet az.
Minek utána Magyarországról nincs még adata ennek a gombának, boldog lenne, ha tudnál belőle anyagot adni neki. Lehetséges?

Javítva: 27.11.2013. 16:21 | Fel!

- Milyen gomba? 27.11.2013. 16:01

Először is, köszönöm a segítséget!

Másodszor pedig, hát, khmmm.... Van egy jó hírem és egy rossz.

A rossz az, hogy ez a két darab volt belőle, és mivel nem gondoltam, hogy valami ritkaság, leszedtem tanulmányozni. Miután pedig kudarcot vallottam vele, nincs mit szépíteni, kidobtam.
A jó hír viszont, hogy jól behatárolható és könnyen elérhető helyen volt, akár most hétvégén is gond nélkül ki tudok menni körülnézni, van-e még. Ha nincs, akkor pedig ránézek jövőre is.

Fel!

- Milyen gomba? 27.11.2013. 16:20

Esetleg a szemetet, még ha nem vitted volna le... A kukázás teljesen normális dolog gombakeresés ürügyén
A tudomány nevében előre is köszi az elhatározást újaíbb gomba felleléséhez.

Fel!

- Milyen gomba? 27.11.2013. 16:28

A tudomány szent dolog, a hétvégére felszerelkezek egy Rugosomyces pseudoflammula kereső expedícióra.

(De sajnos most nem Kaposváron vagyok, anyósom pedig biztosan levitte már a szemetet vasárnap óta...)

Fel!

- Milyen gomba? 01.12.2013. 18:49

Sajnos a hétvégén alapos keresés ellenére sem találtam meg a gombát. Úgy tűnik, kiirtottam a faj hazai állományát.

Remélem, jövőre azért előkerül...

Fel!

- Milyen gomba? 02.12.2013. 16:32

Jó ez a hangulatjel!
A földalatti hálózat és a spórák azért megmaradtak ,várják, hogy jövőre hírt adjál róluk .

Fel!

- Milyen gomba? 02.12.2013. 16:49

OK!

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 190 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16).