Bársonyos apróságok... (=Flammulaster sp.)

- Milyen gomba? 27.09.2013. 11:19
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Elég szemetes helyen (út mellé kidobott trágyás-komposztos zsákokon) nőttek, csoportosan...

Csatolt képek:

Javítva: 02.10.2013. 16:02 | Fel!

RE: Bársonyos apróságok...

- Milyen gomba? 01.10.2013. 11:27
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Szakkönyv lapozgatás kellene hozzá, este még megnézegetem, remélem sikerül megfejteni.

Fel!

- Milyen gomba? 02.10.2013. 11:18

Azt nem lehetne tudni, hogy a komposztban volt-e fenyő-tűlevél, erdei avar, egyelőre még csak tapogatózom.

Fel!

- Milyen gomba? 02.10.2013. 11:42

Hát, sajnos nem nagyon néztem meg, de szerintem nem volt... amúgy a Pilisben fotóztam és - ahogy a képen lévő leveleken látszik - főleg tölgy és gyertyán volt a közelében (bár ha tényleg csak a zsákban nőtt, akkor ez lehet hogy teljesen lényegtelen... )

Még az rémlik, hogy megszagoltam és kicsit büdi volt, vagy legalábbis nem volt valami nyálcsorgatóan finom gomba illata...

Köszi szépen már a tapogatózást is!

Fel!

- Milyen gomba? 02.10.2013. 12:01

Na, ha erdei környezetben volt, talán mindegy hogy mi volt a zsákban. :-)
Amire én gondoltam a Flammulaster limulatus (sárga lemezű lánggombácska) személyes ismerősöm, de még csak korhadt farönkön találtam.
Gyakori eset, hogy amúgy földön élő gombák "felmásznak" a fára, mert a beázott farönk jobb víztartó, mint a szikkadt föld, és a micélium feljutva a farönkbe tud annyi tápéanyagot gyűjteni, hogy termőtest fejlődjön belőle. Most inkább a fordított eset fordult elő, hogy a zsákban volt talán több nedvesség, és emiatt jött ott ki a gomba.
Bár ez csak feltételezés, de talán nem ördögtől való
Flammulaster sp. biztos nem nagy melléfogás.

Fel!

- Milyen gomba? 02.10.2013. 16:02

Az lesz az! Hálás köszi!

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 182 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16).