Szeretnék még valamit hozzátenni, ami egyben kérdés is ..
Ha ezek szerint az irányelvek szerint , ( amit teljesen helyesnek tartok ) , - tehát ha eszerint szeretnék több növényről információkat kapni , a meghatározását, akkor nem merem feltenni a kérdést, és mellékelni a fotót hozzá , ....majd csak akkor,
ha jövő tavasszal újra kihajt ... mert a nyár derekán járva, a forróság miatt, előbbre tartanak " a növények, vagyis többük levele , virága leszáradt, sőt, maga a növény is összezsugorodott, és max. a magbafutott" , és összeszáradt állapotát tudom megörökíteni most, az amúgy elismert szempontok hiányával.
Igen , de mit tegyek én , ...ha nem túrázás, természetjárás közben találkozom bizonyos növényekkel, hanem a hegytetőn ahol ápolnom kell a saját tulajdonú környezetemet, és nem hagyhatom hogy elgyomosodjon, mellig érő gyomtengerré váljon jövő nyárra, találkozom közben néhány olyan növénnyel is, amiket eddig csak hobbi szinten fotóztam le, talán nem is elég élesek a felvételek, és hiányos az ábrázolásuk nézetei, szögei...mégis el kell döntenem, hogy kihúzhatom-e , vagy sem , mert kiderül róla, mint például a Szürkés ördögszemről , vagy az Ékes vasvirágról, hogy bizonyos szinten egyik - másik kiemelt, vagy védett növény . Így mit tehetnék ? Hiszen akkor nem merem feltenni ezetúl , a szakmai szempontok szerint, hiányos ábrázolású fotóimat . Hozzáteszem, hogy a Szürkés örgöszem egy éve, éppen az út közepén nőtt ki , és fogalmam sem volt róla, hogy védett növény . Nem érte bántódás, és így is eltűnt onnan sajnos. Az idén rátaláltam egy új helyen, és ha nem tudtam volna meghatároztatni Veletek a hobbi szintű fotóimmal , akkor lehet hogy a párom, aki igaz, hogy nagyon sokrétű tudással rendelkező ember, de gyanútlan rendezgetésével könnyedén kihúzhatja az ilyen növényeket is a földből .
Talán.. egy kis kifutási időt " kellene meghatározni...talán jövő tavaszig terjedően.... egy kis türelmi időt... Én konkrétan...nem merek több képet feltenni jelenleg . Így hogyan tudjam meghatározni, a még kérdéses növényeket a környezetemben , hiszen ha itt minden növényt ismerhetnék már, akkor tudnám, hogy mit húzhatok ki, nyugodt lelkiismerettel a földből...sziklagyepből..és mit próbáljak megvédeni a kipusztulástól..