Cserepes gomba (=Gymnopus sp.)

- Milyen gomba? 19.06.2013. 18:39
- Lila Pereszke | 18.437 Hozzászólás

Ezeket a jópofa gombákat egy fatermetűre megnőtt Ficus binnendijkii cserepében találtam... sajnos már kicsit kiszáradtak (és begombásodott a lemezük?), de hátha még felismerhetők... kb. 2-10 cm átmérőjű a kalapjuk és elég sokan vannak.

Csatolt képek:

Javítva: 29.06.2013. 19:06 | Fel!

RE: Cserepes gomba

- Milyen gomba? 19.06.2013. 22:49
- lehoczky veronika | 27 Hozzászólás

Szerintem, Pereszke. Látszik a pereszkefog ahogy a tönkhõz nõtt, ès a lemezek állása is erre következtet. Gyökèrkapcsolatos gomba, de mèg nem lenne itt az ideje a termõtest kèpzèsnek, a termèszetben. Ezèrt ritka ès egyedi èlmèny az ilyen.

Fel!

- Milyen gomba? 20.06.2013. 08:57
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Szia LP!

Megfogtál a gombáddal, Felülről teljesen úgy néz ki, mint egy fehér porhanyósgomba. De annak a lemez színei sötétek, ezeké meg fehér. Az is lehet, hogy pont emiatt a lemez gombásodás miatt steril maradt a gomba (tudnak ilyet okozni gombák). Azt még meg kellene nézni, hogy a gomba tönkje üreges volt -e. Törékeny volt-e a gomba? Ez a porhanyósgomba tulajdonság miatt lenne fontos. MÉg az is meglehet, hogy valami trópusi faj lesz, egyelőre nem mernék rá semmit mondani. ,
Van arra mód, hogy 2-3 gombicseket kiszedjél, hogy megnézhessem van-e benne spóra, hátha azzal már előrébb leszünk, legalább nemzetség szinten. Üdv: dg
ui: Privátban megírom a címem, a száraz gombát levélben el tudnád oda küldeni.

Javítva: 20.06.2013. 09:09 | Fel!

- Milyen gomba? 20.06.2013. 19:35

Hát Pereszke biztos nem lehet, mert az én vagyok... esetleg pereszke, de szerintem az sem igazán esélyes...

Küldöm a példányokat Disznófülnek és meglátjuk mi lesz a vége, már engem is nagyon izgat a kérdés!

Javítva: 27.06.2013. 17:11 | Fel!

- Milyen gomba? 27.06.2013. 18:32

Sajnos erről a titokzatos gombáról még mindig nem derült ki, hogy micsoda, de Disznófül talált benne spórákat és ilyen remekjó képeket is küldött róluk...

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen gomba? 28.06.2013. 19:28

Nos, Disznófül és Heyderia - egy olasz kolléga segítségével - időt és energiát nem kímélve kinyomozták, hogy mi lehet, ezt a választ kaptam az imént Disznófültől (hm, én vagyok Disznófül fórumos szóvivője... ):

Gymnopus sp. (fülőkeféle) ameddig el lehet jutni. A pikkelyezettséggel nem kell törődni, az a szárazságtól van. Kár, hogy nem láttuk ifjú korában a gombát. A spóra kevés a pontos határozáshoz, cisztidákat kellene még nézni hozzá (van-e, ha igen milyen, ) ami nem megy nekem.

Gymnopus - honlapon van egy pár belőlük :-) Rögtön az első lapon is van spórakép, az kb. stimmel formájában és arányaiban a tiéddel, a tiédet megmértem 8 - 4 mikron körüliek a spórák.

Esetleg, ha még egyszer kijönne ez a gomba, amire megvan az esély, hátha fiatal formájában jobb eséllyel találunk rá a megoldásra.

Szóval várjuk az újabb terméshullámot... és köszi mindenkinek a nyomozást!

Javítva: 28.06.2013. 19:33 | Fel!

- Milyen gomba? 02.07.2013. 15:14

Szia LP!

Nahát, nekem még sohasem volt szóvivőm!
Igazán sajnálom, hogy nem sikerült a gombát nevén nevezni.
Megtörténik ez gyakran, még az erdei-mezei fajokkal is! Magam lepődtem volna legjobban meg, ha ezt a cserepes gombát sikerült volna meghatározni.
Üdv: dg

Fel!

- Milyen gomba? 03.07.2016. 22:48

Ez a gomba úgy tűnik, hogy ismét előkerült! Az egyik virágcserepemben nőtt belőle egy csoport, majd igyekszem újabb képeket csinálni róla... hátha előbb-utóbb fény derül a kilétére...

Fel!

- Milyen gomba? 06.07.2016. 06:23

Szia LP!

Termőtestet is tegyél el, szépen leszárítva.
Megbeszélem Heyderia szakival, nézze meg, Budapesten könnyebben eléritek egymást.
Reméljük ezúttal sikeresebb lesz a határozás.

Fel!

- Milyen gomba? 07.07.2016. 18:11

Sajnos késve vettem észre őket (eddig még nem "termett" ez a cserép... ) és már eléggé lastrapáltak szegények... de azért szárítottam párat és mostantól nagyon figyelni fogom, hátha lesznek majd friss példányok is!

Ez egyébként nem ott nőtt, ahol a múltkori, de szerintem talán ugyanaz a faj lehet. Bár ennek mintha benőtten szálas lenne a kalapja... (A múltkori egy kertészetben volt, ez pedig nálam nőtt, de egy olyan cserepes növényen, amit 3 éve vettem abban a kertészetben...)

Csatolt képek:

Javítva: 07.07.2016. 18:19 | Fel!

- Milyen gomba? 07.07.2016. 19:30

Jó vétel volt, a spórát fel sem számítolták :-))
Nem baj az, ha lestrapált, szegényt úgyis meg kell majd műteni a spóra vizsgálathoz.

Fel!

- Milyen gomba? 07.08.2017. 14:52

Most vettem észre, hogy ez megint terem!
Van egy elég szép friss fiatal példány is, amit majd megszárítok...

Csatolt képek:

Javítva: 07.08.2017. 19:06 | Fel!

- Milyen gomba? 14.08.2017. 23:24

Szia LP!
Heyderia szaki az olasz ismerősével tud erről? Olyan jó lenne már, ha keresztelőre mehetnénk :-)
Nagyon csini így fiatalon.

Fel!

- Milyen gomba? 15.08.2017. 10:57

Még nem tudnak, de szívesen elküldöm nekik ezt a megszárított példányt, (csak majd légyszi írd meg privátban a címét, mert sehol sem találom... köszi!) mert én is mennék már keresztelőre! Ennek végre nem volt penészes a lemeze, úh. van egy kis kihullott spórapor is!

Amúgy nem tudom érdekes-e, de valamennyire fagyálló lehet ez a kis jószág, mert ősszel egy fűtetlen folyósóra tudtam csak bevinni telelteni a "gazdáját" (egy Dracaena marginata-t) és a januári nagy hidegek alatt volt, hogy 0 fok körülire lement a hőmérséklet a folyosón... A növény sajnos vissza is fagyott, csak most éledezik, hozott néhány nyeszlett tőhajtást, de duplán öntözöm, hogy hátha fog még gombát is teremni!

Javítva: 15.08.2017. 11:09 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
0%

Látogatók
0 Fórumtag és 253 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17424 topik és 72941 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).