Melyik polytrichum? (=cf. Dicranum scoparium)

- Milyen moha? 17.06.2013. 23:14
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Gombát fotóztam mohában. A gomba némi segítséggel meghatározásra került, közben megnőtt az étvágyam, és most már a mohát is szeretném megismerni. A moha Zemplénben egy patakocska partját szegélyezte.
Köszönettel várnám a segítséget.

Csatolt képek:

Javítva: 18.06.2013. 19:17 | Fel!

RE: Melyik polytrichum?

- Milyen moha? 18.06.2013. 08:02
- Solorina | 472 Hozzászólás

Így fotóról legesélyesebb jelölt a Dicranum scoparium. De ez a gomba nem Pezizales, ugye?

Fel!

- Milyen moha? 18.06.2013. 09:22

Szia Solorina!

Pezizales a lelkem, pontosabban Octospora humosa.
Közben a francia fórumon, ahol segítettek meghatározni, írt egy tag privát e-mailt, hogy fáj a foga a gombámra a mohámmal együtt :-)
Természetesen elküldöm neki.
A levele jóval később érkezett, mint ahogy ide feltettem a mohát, ő ezt írta: . The moss surrounding the apothecia looks more like Dicranum spec..
Ha kapok választ a moha pontos meghatározására, majd jelzem.
Köszönöm a segítséget, üdv: dg

Fel!

- Milyen moha? 18.06.2013. 14:25

Érdekes, hogy az Octospora humosa gazdájaként mindenütt csak a Politrichaceae család fajait említik...nem lehet, hogy ez mégsem humosa?

Fel!

- Milyen moha? 18.06.2013. 15:54

Spóra mérete a két olajcseppel, parafízisek stimmelnek.
Lásd itt: http://www.ascofrance.fr/forum?id=23929

Ezt a linket kaptam nézegetni : Jan Eckstein (see his webpage: www.octospora.de),
Magam részéről amit tudtam megtettem, elküldtem az anyagot, bár Marcel írta, hogy a moha határozásához kellene még egy, s más, nem tudom jó szó-e rá a moha tok. "The species of the moss can only be determined with mature setae " Sajnos a 350 km-es távolság ezt lehetetlenné teszi. Talaj és moha , valamint apotécium van, oldják meg :-)

Fel!

- Milyen moha? 18.06.2013. 16:09

A mohahatározást tekintve ellent kell mondjak a francia gombász kollégának, a Dicranaceae család fajainak steril példányai ugyanis minden nehézség nélkül határozhatók egyéb sejtalaktani és más bélyegek alapján. De ahogy mondtad, oldják meg.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
0%

Látogatók
0 Fórumtag és 275 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17424 topik és 72941 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).