:-) Valami hasonlóból van még egy pár. Pl. Hygrocybe quieta (poloskaszagú nedűgomba - érdemes megszagolni is, ennek pl. ahogy a nevében is benne van poloska szaga van. van Olyan jó nedűgombás idő van, most lehet majd velük találkozni , néven nevezni őket viszont nehezebb :-((
Szerintem ez egy Zöldülõtönkû susulyka. Inocybe aeruginascens. Jellegzetes a kalapja ès annak szálazott dìszìtettsège, mely a Susulykáknál figyelhetõ meg. Mèrgezõ.
- Milyen gomba?
18.06.2013. 09:49
-
Kele
• | 666 Hozzászólás
Elnézést, hogy közbekotyogok. Inkább kérdezni szeretnék. Megnéztem a két "jelölt" leírását, de nem tudok dönteni. Élőhely: nedűgomba- fű között, susulyka - nyáras, nyárelegyes tölgyes. Az alak illik mindkettőre. A lemezek: susulyka dohánybarna, spórapora sárgásbarna; nedűgomba pora fehér. Milyen az a dohánybarna? (a port nem tudom eldönteni)
Szia Kele! TAláltam a neten egy viszonylag jó fotót az Inocybe aeruginascensről. A susulykák lemez színe tejeskávé barnából indul és lesz dohánybarna, vagyis barnás-sárgás-vörös színkeverékű a sötét spóraportól. A linken még fiatal példány van, de jobbat nem találtam. Nézd meg mennyivel sűrűbbek a lemezei, mint a nedűgombának. Az is fontos ismérv, hogy milyen sűrű és széles a gomba lemeze . Fotóról nehéz határozni, de ez a fotó híven tükrözi a nedűgomba makroszkópikus jellemzőit, a ritka lemezállást sárga lemez színekkel. Nedűgomba erdőben is nő, avarban akár. http://www.inocybe.org/untergattung-inoc.../aeruginascens/ üdv: dg ui: 1: hete találtam nyárasban nedűgombát, ha ven kedved, nézd meg a miskolci gombászok honlapján.
- Milyen gomba?
18.06.2013. 13:03
-
Kele
• | 666 Hozzászólás
Köszi :) a ritka lemezállást ki is hagytam. Szóval gombával helyszínen, tapasztalt gombász kíséretében ismerkedjünk! Ez a biztos, a leírásokból csak óvatosan...
Azért ennyire nem kell félni a gombatanulástól. Meg kell tanulni, hogy mit kell nézni egy kalapos gombán. Első lépés, nézz a szoknyája alá :-) A termőréteg ismerkedésével kell kezdeni, aztán jöhet a többi.