Myagrum perfoliatum (=Isatis tinctoria)

- Milyen hazai növény? 07.05.2013. 23:08
- keflora | 52 Hozzászólás

Üdv!
Azt hiszem légyfogó ez a növény, de eddig nem láttam itt ilyen tömegben és ilyen dúsan. Igaz szubtrópusi, mediterrán növénynek írják le. A Békásmegyer utáni patak partján találtam nagy tömegben.

Csatolt képek:

Javítva: 08.05.2013. 09:06 | Fel!

RE: Myagrum perfoliatum

- Milyen hazai növény? 07.05.2013. 23:13
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Szerintem ez inkább festő csülleng (Isatis tinctoria).

Fel!

- Milyen hazai növény? 07.05.2013. 23:41
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

A Szentendre és Békásmegyer közötti négysávos út padkájában én is láttam, amint tömegesen virágzott. Igaz nem tudtam megállni, de a kocsiból ránézve nekem is Isatisnak tűnt.

Fel!

- Milyen hazai növény? 08.05.2013. 09:07
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

(Igen, tényleg csülleng, az utolsó képen látszanak már a termései is.)

Fel!

- Milyen hazai növény? 08.05.2013. 12:42
- Csukoka | 2.338 Hozzászólás

Akkor most megszólalok, mint helyi lakos, aki ismerem a történetét.
Azok a földek, ahol megépült a Megyeri-híd felhajtója, a budakalászi Gyógynövénykutató földjei voltak, ők úgy döntöttek, mivel át tudnak járni a híd alatt akár traktorral is (ezt az átjárót más nem használja, csak a másikat, a kerékpárútit), szétszórják az Isatis tinctoria subsp. praecox magját és hagyják szabadon terjedni, tavasszal és ősszel is végeznek némi mezőgazdasági munkát. Nemcsak a Barát-patak gátján van belőle rengeteg, de még a káposztásmegyeri lehajtónál is. Én valamikor 2009-ben fedeztem fel, egyébként a békásmegyeri Újmegyer térről könnyen megközelíthető, aki fotózni szeretné, látványos a virágzása. A területen található egy nyitott árok és záportározó is, amelybe a Megyeri-hídról zárt rendszerben jut le a csapadék és a szennyvíz. Elhanyagolt, pedig szép kis szikes növénytársulások alakultak már ki benne, a patakban pedig gyékényesek.

Csatolt képek:

Javítva: 08.05.2013. 12:44 | Fel!

- Milyen hazai növény? 08.05.2013. 12:59
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Lehet tudni, hogy mi céljuk volt a csüllenggel?

Fel!

- Milyen hazai növény? 08.05.2013. 22:05

Az Isatis tinctoria ősi festőnövény és gyógynövény is, nem véletlenül festő csülleng a magyar neve. Annak idején (a ma parlagon heverő földeken) homoktövistől kezdve sok mindent termeltek, ennek ma már csak nyomai látszanak, de sok termesztett növényük elvadult a környéken.

http://gynki.hu/ocPortal/gynki_public/in...ssion=492990549
http://botanical.com/botanical/mgmh/w/woad--28.html#med

Fel!

- Milyen hazai növény? 10.05.2013. 21:12

Friss közeli fotó.

Csatolt képek:
Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 340 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).