pimpó (=Potentilla collina agg.)

- Milyen hazai növény? 24.04.2013. 22:45
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Tudom, hogy nem fotóról kell ezeket határozni, de hátha tanulok valami okosat.
Zselici, hétvégi képek. Nem jutottam sokra vele, lehet, hogy nem elég jó a nagyitóm ezekhez a csillagszőrökhöz. Ránagyítottam a levélfonákra és a felszínére is, ez sem az igazi, a fonákon mintha lennének, a felszínen meg mintha nem.
A nyavalyás bibén én nem láttam semmiféle megvastagodást, majd veszek jobb szemüveget is a nagyító mellé.
Sima P. arenaria lenne? Eléggé más a habitusa, mint a sziklagyepieknek...

Csatolt képek:

Javítva: 25.04.2013. 17:32 | Fel!

RE: pimpó

- Milyen hazai növény? 24.04.2013. 22:51
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

a kulcs sajnos nem jó ...
meg a növények se, összevissza nőnek

a fotózott növény szerintem a P. collina-csoport tagja
küldd el Thomas Gregor részére (Gregor.Wolf@online.de), ő ért hozzájuk

Fel!

- Milyen hazai növény? 24.04.2013. 22:55
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Miért nem jó a kulcs?

Fel!

- Milyen hazai növény? 24.04.2013. 23:01

mert pont a collina csoport nem jön rendesen ki belőle ... vagy kijön akkor, amikor nem kellene

ami vigasz, hogy nem nagyon van értelmes kulcs ezekre sehol sem

Fel!

- Milyen hazai növény? 24.04.2013. 23:20

Köszönöm!

Szerintem egyenlőre nem zaklatok nagy tudású német "kollégákat" szerencsétlen kis hétköznapi küzdelmeimmel. Úgyis kb. annyira értek a pimpókhoz, mint az ívhegesztéshez. (Semennyire.)

Majd visszamegyek, és alaposabban megnézem (de előtte felmondok a munkahelyemen, mert már annyi visszamennivalóm van, hogy másképpen nem fog menni...)

Fel!

- Milyen hazai növény? 25.04.2013. 08:44

költözz ki Németországba, ott vannak némi hiányszakmák (pl. ívhegesztő, természetesen), akkor a munkád mellett lesz időd visszamenni is

(na jó, nem írtam komolyan .....)

ha elküldöd a fotókat, akkor én továbbítom a "kollégának", aki egy nagyon rendes ember és nem nézi le a hétköznapi szerencsétleneket - mivel engem is áérdekel, hogy mi ez, tényleg javaslom ezt a megoldást

Fel!

- Milyen hazai növény? 30.04.2013. 15:38

Végül is bosna elküldte a képeket, és váltott néhány levelet Thomas Gregorral. Az eredményt elküldte nekem, talán nem haragszik, ha írok pár sort az eredményről (és kijavít, ha valamit félreértettem).

Thomas Gregor is Potentilla collina s.l.-nek tartja a növényt, és további besorolást ezen belül nemigen tart lehetségesnek. Méghozzá azért, mert szerinte a helyszínen, apomiktikusan vagy hibridogén úton keletkezett, szűk elterjedési területű taxonokról van szó. Pl. szerinte a P. leucopolitana is csak Elzászban él, és amit máshol annak tartanak, az nem az, legfeljebb hasonlít rá. De talán majd a molekuláris genetika segít....

Röviden kb. ennyit hámoztam ki belőle.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 398 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó ( 7 perce).