|
|
Stellaria pallida? (=Stellaria pallida)
- Milyen hazai növény? 14.04.2013. 15:04- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Az előbb kicsit megnézegettem a kertben a tyúkhúrokat és egyéb gizgazokat (a gyomlálási szándék előbb-utóbb mindig fotózásba fullad... ) és arra lettem figyelmes, hogy vannak köztük erősen S. pallida gyanús egyedek is... szerintem a határozóbélyegek mindegyike ráillik, de érdekelnének a vélemények ill. hogy most akkor mennyire gyakori is ez a kis jószág?!
RE: Stellaria pallida?
- Milyen hazai növény? 15.04.2013. 20:09- lepenyhal • | 2.480 Hozzászólás
Ma direkt gyűjtöttem pár tyúkhúrt a lágymányosi útszélekről és parkokból, és azt tapasztaltam, hogy a neglecta-pallida-media trió bélyegei teljes keveredésben előfordulnak. Pl. volt olyan, hogy erősen pallida-jellegű egyedek tömegében szálanként neglecta- és media-bélyegeket mutatók. Aztán volt olyan, aminek nem volt szirma, 5 porzója volt, de a magja, mint a neglectáé (az ÚMF szerint). A sziromtalan, kicsi virágú, kevés porzójú, tehát pallida morfológiájú példányok voltak a legtömegesebbek. Nem tudom, van-e értelme ezeket külön fajokként kezelni.
- Milyen hazai növény? 15.04.2013. 20:39- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
A saját friss tyúkhúros kutatásaim alapján teljesen egyet kell hogy értsek veled! Én is ugyanezt tapasztaltam... teljes a káosz ezek között a nyavalyás tyúkok között!
- Milyen hazai növény? 16.04.2013. 21:10- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
a fotósorozat tökéletes S. pallida-nak
a növény településeken nem ritka, a fenti szkepszis a media/neglecta/pallida szerelmi háromszög tekintetében sok-sok megfigyeléssel eloszlatható
mindhárom faj jó faj, ráadásul köztük a hibridizáció kb. kizárt, így nem sok esély van az átmenetekre
az más kérdés, hogy a termőhelyi viszonyok (tápanyag, nedvesség) miatt nagyon változatosak lehetnek, de vannak állandó bélyegeik, tessék csak aprólékosan odafigyelni
- Milyen hazai növény? 16.04.2013. 21:25- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 16.04.2013. 21:36- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 20:31- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Hm, nos akkor publikálnám a legújabb tyúkhúros kutatási eredményeimet:
- a S. pallida tömeges a környéken, lépni nem lehet tőlük és jóval többet találni belőle, mint a S. media-ból (utóbbi már lassan eltűnőben lévő veszélyeztetett faj lesz a kertemben, ha ez így megy tovább! Jó lesz rá odafigyelni a gyombiodiverzitás megőrzése érdekében... )
- groteszk módon vannak olyan S. pallida(szerű?) egyedek is, amik magyar nevüket meghazudtolva egyáltalán nem aprók, sőt jóval nagyobbak a tök mellettük (tehát teljesen azonos körülmények között...) növő S. media-knál, pofátlan módon már-már szinte S. neglecta habitust öltenek! (1-2 kép: balra S. pallida - jobbra S. media)
- emellett vannak teljesen S. pallida habitusú S. media-k is, esetenként tök apró szirmokkal (3-4. kép)
- közvetlenül a "normál" méretűek mellett vannak nagyon felhízott, kissé S. neglecta habitusú, hosszan lelógó termésű S. media-k is, amik között ráadásul idétlenül kis szirmú ill. sziromtalan egyedek vagy hajtások (?) is feltűnnek (közé nőtt az óriáspallida?) (5-10 kép)
- a S. pallida és S. media magjai között én nem látok túl sok különbséget, a méretük valóban jelentősen eltérő (a S. media kb. a S. pallida kétszerese, de hogy a bibircseik is olyan nagyon eltérőek lennének?! (11-12. kép) (Megnéztem 30x nagyításban is, de hiába... )
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 20:47- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
minden más helyett ....
lásd a csatolmányt
a növények mérete, színe nem sokat jelent
a S. media-nak is vannak sziromtalan példányai, ill. állítólag a pallida-nak is lehetnek ritkán szirmai
a magméret viszont határozott bélyegnek tekinthető, ezt kiegészíti a porzók száma (a pallida-nál ált. 2, ritkán 3, nagyon ritkán több)
nos, aminél minden stimmel, az a pallida :)
Csatolmányok:
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 20:51- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 20:54- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 21:01- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
A cikk teljesen jó, el is kezdtem olvasni!
(Sőt, még a szomszédban is rákerestem, látom a kollégák is átrágták már egyszer magukat ezen: S. pallida)
A nevetés csak annak szólt, hogy akkor most mi van pl. azzal a fura habitusú óriáspallidával, meg a többivel amit felraktam? De majd megnézem annak is magját (csak még nem volt rajta érett termés) hogy mekkora, meg elolvasom az irodalmat...
- Milyen hazai növény? 19.04.2013. 08:42- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
gondolkoztam egy kicsit a témán és a határozási nehézségeken (mert azok azért vannak)
szerintem a kutya ott van elásva, hogy nálunk a kleisztogám S. media meglehetősen gyakori (ennek ki sem nyílik a virága, és gyakran hiányoznak a szirmai). A gyakoriság oka a viszonylag kiszámíthatatlan tavaszi időjárás - a növények inkább a jól bevált beltenyészetre bízzák magukat. Németországban, ahol a csapadék egyenletesebb és a levegő is általában párásabb, ezzel a nehézséggel alig kell szembenézniük (ezért írja Hügin a cikkében, hogy elég ritka a sziromtalan S. media)
a jelenség nem egyedüli, számos más edényes fajnál tér el lényegesen a szaporodási stratégiai a szubatlanti és szubkontinentális régiók között
de ezen a dolgon (t.i. a megtévesztő S. media egyedeken) is lehet segíteni, egyszerűen termést kell gyűjteni, és a magvakat lemérni.
hogy sok növényegyednél akkor sok gyűjtésre és molyolásra van szűkség?
kérem, akkor tessék papnak vagy közgazdásznak menni, ott sokkal egyértelmább minden
- Milyen hazai növény? 19.04.2013. 12:19- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 19.04.2013. 22:41- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 20.04.2013. 22:24- lepenyhal • | 2.480 Hozzászólás
Bocsánat az agymenésért. Arra gondoltam, hogy ha kellően sok, véletlenszerűen választott egyedet vennénk pl. a Stellaria media agg-ból, több országból, majd az érintett országok kulcsaival meghatároznánk az egyedeket, akkor vajon 100%-os lesz-e az egyezés. Melyek lehetnek azok a bélyegek, amelyek univerzálisan alkalmasak a fajok elkülönítésére (magméret?), és vannak-e olyanok, amelyek csak regionálisan használhatóak (szirmok)? Ezt érdekes lehet eljátszani problémás taxoncsoportokra.
- Milyen hazai növény? 20.04.2013. 22:34- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
ez így azért értelmetlen, mivel igazi, komoly vizsgálat kevés volt a csoporton - azaz az egyes országok kulcsai nem valami rendesen kidolgozott helyi koncepciót tükröznek vissza, hanem általában valahonnét koppintottak maguknak egy kulcsot (itthon pl. egy Gáyer-féle 30-as évekbeli adaton kívül nincs publikált előfordulása a fajnak - akkor mi alapján írták a későbbi magyar kulcsokat?)
mivel a florisztika és a növények ismerete ma nem tudomány, az ilyen típusú vizsgálatokba aligha fog olyasvalaki beruházni, akinek egyébként meglenne a háttere (pénz, paripa, fegyver) hozzá
- Milyen hazai növény? 20.04.2013. 22:40- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
lehet, hogy félreérthető voltam: szerintem úgy általában egy kulccsal érdemes határozni a növényeket: a jóval.
és ha megvan a jó kulcs, akkor persze a fél világból lehet hozzá adatot, növényt gyűjteni
hogy mire mi a jó kulcs, nehéz megmondani, még az általában jónak vélt határozók is lehetnek tökök egyes taxonok esetében, és vak tyúk is találhat szemet ....
Látogatók
0 Fórumtag és 189 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17414
topik
és
72913
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 446 Felhasználó (07.11.2024. 14:00). |