|
|
Stellaria pallida? (=Stellaria pallida)
- Milyen hazai növény? 14.04.2013. 15:04- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
Az előbb kicsit megnézegettem a kertben a tyúkhúrokat és egyéb gizgazokat (a gyomlálási szándék előbb-utóbb mindig fotózásba fullad... ) és arra lettem figyelmes, hogy vannak köztük erősen S. pallida gyanús egyedek is... szerintem a határozóbélyegek mindegyike ráillik, de érdekelnének a vélemények ill. hogy most akkor mennyire gyakori is ez a kis jószág?!
RE: Stellaria pallida?
- Milyen hazai növény? 15.04.2013. 20:09- lepenyhal • | 2.480 Hozzászólás
Ma direkt gyűjtöttem pár tyúkhúrt a lágymányosi útszélekről és parkokból, és azt tapasztaltam, hogy a neglecta-pallida-media trió bélyegei teljes keveredésben előfordulnak. Pl. volt olyan, hogy erősen pallida-jellegű egyedek tömegében szálanként neglecta- és media-bélyegeket mutatók. Aztán volt olyan, aminek nem volt szirma, 5 porzója volt, de a magja, mint a neglectáé (az ÚMF szerint). A sziromtalan, kicsi virágú, kevés porzójú, tehát pallida morfológiájú példányok voltak a legtömegesebbek. Nem tudom, van-e értelme ezeket külön fajokként kezelni.
- Milyen hazai növény? 15.04.2013. 20:39- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
A saját friss tyúkhúros kutatásaim alapján teljesen egyet kell hogy értsek veled! Én is ugyanezt tapasztaltam... teljes a káosz ezek között a nyavalyás tyúkok között!
- Milyen hazai növény? 16.04.2013. 21:10- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
a fotósorozat tökéletes S. pallida-nak
a növény településeken nem ritka, a fenti szkepszis a media/neglecta/pallida szerelmi háromszög tekintetében sok-sok megfigyeléssel eloszlatható
mindhárom faj jó faj, ráadásul köztük a hibridizáció kb. kizárt, így nem sok esély van az átmenetekre
az más kérdés, hogy a termőhelyi viszonyok (tápanyag, nedvesség) miatt nagyon változatosak lehetnek, de vannak állandó bélyegeik, tessék csak aprólékosan odafigyelni
- Milyen hazai növény? 16.04.2013. 21:25- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 16.04.2013. 21:36- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 20:31- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
Hm, nos akkor publikálnám a legújabb tyúkhúros kutatási eredményeimet:
- a S. pallida tömeges a környéken, lépni nem lehet tőlük és jóval többet találni belőle, mint a S. media-ból (utóbbi már lassan eltűnőben lévő veszélyeztetett faj lesz a kertemben, ha ez így megy tovább! Jó lesz rá odafigyelni a gyombiodiverzitás megőrzése érdekében... )
- groteszk módon vannak olyan S. pallida(szerű?) egyedek is, amik magyar nevüket meghazudtolva egyáltalán nem aprók, sőt jóval nagyobbak a tök mellettük (tehát teljesen azonos körülmények között...) növő S. media-knál, pofátlan módon már-már szinte S. neglecta habitust öltenek! (1-2 kép: balra S. pallida - jobbra S. media)
- emellett vannak teljesen S. pallida habitusú S. media-k is, esetenként tök apró szirmokkal (3-4. kép)
- közvetlenül a "normál" méretűek mellett vannak nagyon felhízott, kissé S. neglecta habitusú, hosszan lelógó termésű S. media-k is, amik között ráadásul idétlenül kis szirmú ill. sziromtalan egyedek vagy hajtások (?) is feltűnnek (közé nőtt az óriáspallida?) (5-10 kép)
- a S. pallida és S. media magjai között én nem látok túl sok különbséget, a méretük valóban jelentősen eltérő (a S. media kb. a S. pallida kétszerese, de hogy a bibircseik is olyan nagyon eltérőek lennének?! (11-12. kép) (Megnéztem 30x nagyításban is, de hiába... )
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 20:47- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
minden más helyett ....
lásd a csatolmányt
a növények mérete, színe nem sokat jelent
a S. media-nak is vannak sziromtalan példányai, ill. állítólag a pallida-nak is lehetnek ritkán szirmai
a magméret viszont határozott bélyegnek tekinthető, ezt kiegészíti a porzók száma (a pallida-nál ált. 2, ritkán 3, nagyon ritkán több)
nos, aminél minden stimmel, az a pallida :)
Csatolmányok:
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 20:51- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 20:54- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 17.04.2013. 21:01- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
A cikk teljesen jó, el is kezdtem olvasni!
(Sőt, még a szomszédban is rákerestem, látom a kollégák is átrágták már egyszer magukat ezen: S. pallida)
A nevetés csak annak szólt, hogy akkor most mi van pl. azzal a fura habitusú óriáspallidával, meg a többivel amit felraktam? De majd megnézem annak is magját (csak még nem volt rajta érett termés) hogy mekkora, meg elolvasom az irodalmat...
- Milyen hazai növény? 19.04.2013. 08:42- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
gondolkoztam egy kicsit a témán és a határozási nehézségeken (mert azok azért vannak)
szerintem a kutya ott van elásva, hogy nálunk a kleisztogám S. media meglehetősen gyakori (ennek ki sem nyílik a virága, és gyakran hiányoznak a szirmai). A gyakoriság oka a viszonylag kiszámíthatatlan tavaszi időjárás - a növények inkább a jól bevált beltenyészetre bízzák magukat. Németországban, ahol a csapadék egyenletesebb és a levegő is általában párásabb, ezzel a nehézséggel alig kell szembenézniük (ezért írja Hügin a cikkében, hogy elég ritka a sziromtalan S. media)
a jelenség nem egyedüli, számos más edényes fajnál tér el lényegesen a szaporodási stratégiai a szubatlanti és szubkontinentális régiók között
de ezen a dolgon (t.i. a megtévesztő S. media egyedeken) is lehet segíteni, egyszerűen termést kell gyűjteni, és a magvakat lemérni.
hogy sok növényegyednél akkor sok gyűjtésre és molyolásra van szűkség?
kérem, akkor tessék papnak vagy közgazdásznak menni, ott sokkal egyértelmább minden
- Milyen hazai növény? 19.04.2013. 12:19- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 19.04.2013. 22:41- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
- Milyen hazai növény? 20.04.2013. 22:24- lepenyhal • | 2.480 Hozzászólás
Bocsánat az agymenésért. Arra gondoltam, hogy ha kellően sok, véletlenszerűen választott egyedet vennénk pl. a Stellaria media agg-ból, több országból, majd az érintett országok kulcsaival meghatároznánk az egyedeket, akkor vajon 100%-os lesz-e az egyezés. Melyek lehetnek azok a bélyegek, amelyek univerzálisan alkalmasak a fajok elkülönítésére (magméret?), és vannak-e olyanok, amelyek csak regionálisan használhatóak (szirmok)? Ezt érdekes lehet eljátszani problémás taxoncsoportokra.
- Milyen hazai növény? 20.04.2013. 22:34- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
ez így azért értelmetlen, mivel igazi, komoly vizsgálat kevés volt a csoporton - azaz az egyes országok kulcsai nem valami rendesen kidolgozott helyi koncepciót tükröznek vissza, hanem általában valahonnét koppintottak maguknak egy kulcsot (itthon pl. egy Gáyer-féle 30-as évekbeli adaton kívül nincs publikált előfordulása a fajnak - akkor mi alapján írták a későbbi magyar kulcsokat?)
mivel a florisztika és a növények ismerete ma nem tudomány, az ilyen típusú vizsgálatokba aligha fog olyasvalaki beruházni, akinek egyébként meglenne a háttere (pénz, paripa, fegyver) hozzá
- Milyen hazai növény? 20.04.2013. 22:40- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
lehet, hogy félreérthető voltam: szerintem úgy általában egy kulccsal érdemes határozni a növényeket: a jóval.
és ha megvan a jó kulcs, akkor persze a fél világból lehet hozzá adatot, növényt gyűjteni
hogy mire mi a jó kulcs, nehéz megmondani, még az általában jónak vélt határozók is lehetnek tökök egyes taxonok esetében, és vak tyúk is találhat szemet ....
Wir brauchen Deine Hilfe!
|
Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir. Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren. Deine Spende hilft! Spendenziel: 150€
13%
|
Látogatók
0 Fórumtag és 227 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17425
topik
és
72955
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15). |