Nem olvastam a Facebookot, de szerintem teljesen értelmetlen olyan taxonokat leírni, amelyek között nincs látható - és főleg: tartósan fennálló!!! - különbség.
Hóvirágok esetében a tápanyagellátottság, víz, stb. függvényében rengeteget változik a növények és virágaik mérete, habitusa, sőt, akár a színe is (pl. a "sárga" változatok 90%-a tápanyaghiány, vagy pl. a hagyma sérülése miatt olyan). Az időnként előbukkanó rendellenességek pl. 4-5 lepel, dupla virág, torzulások, stb. az esetek többségében "átmeneti elmezavarnak" köszönhető, a növény következő évben teljesen normális virágot hoz. Nálam a kertben vagy ezer hóvirág van, volt olyan, hogy külön becserepeztem a 4 leplűeket, de következő évben teljesen mások lettek 4 leplűek, nem a cserépben lévők...
Természetesen ettől még vannak csodálatos változatok, amelyek tényleg látványosak és valóban genetikai változások, amik öröklődnek, ezekre léteznek közismert gyűjtő elnevezések, pl.
- isomicrochlamydeus - a külső lepel is a belsőhöz hasonló, egyforma hosszúak
- poculiformis - az előző fordítottja, amikor a belső lepel is a külsőhöz hasonló, egyforma hosszúak
- alba - teljesen fehér színváltozat
- viridapice - külső lepel zöld foltos
Érdemes itt megnézni, hogy milyen, amikor igazán feltűnő és genetikailag meghatározott, állandó és öröklődő mintázatok kerülnek elő:
Swiss Drops
Avon Bulbs
Ilyenek nyilván - nagyon ritkán - de vadon is előfordulhatnak, de szerintem egy ilyen változatos fajnál egy-egy érdekesebb példányt teljesen felesleges külön taxonként leírni, ezt hagyjuk meg a kertészeknek, akik egy-egy ilyen érdekességet felszaporítva majd esetleg idővel adnak neki valami jópofa fajtanevet.