Én is mohászgattam a hétvégén, ami a zúzmarás mohák fotózgatását jelentette, mert határozni sajnos nem nagyon tudom őket. Remélem, tudtok benne segíteni (már amennyire a fotók alapján lehet). Próbálta részleteket is kinagyítgatni (levélkét, tokot), nem tudom, mennyire informatívak. Íme az első:
Esetleg erre még nincs valami tipp? Hálás köszönet egyébként minden információért! Nem gondoltam, hogy meg lehet őket ennyiből pontosan határozni, de már egy nemzetségnek is örülök. Mivel nagyon közel vannak a szüleim házához, könnyen tudok plusz képet vagy információt gyűjteni bármelyikről, ha szükséges. Már úton van a kiszemelt német moha- és zuzmóhatározóm (sok fotóval! ), úgyhogy nemsokára elképesztően profi leszek a témában...
Visszamentem. Értékelhető képet nem sikerült készítenem, azonban kiváló, új mohás könyvemnek köszönhetően remekül elszórakoztam a határozással. Hosszas tépelődés és lapozgatás után a végkövetkeztetés az lett, hogy nem tudok mohát határozni. Ezt a nyavalyás jószágot pedig határozatlan időre elkönyvelem Brachythecium rutabulumnak, akár tetszik neki, akár nem.