|
|
Gonosz őzláb... (=Chlorophyllum brunneum)
- Milyen gomba? 29.11.2012. 14:25- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Ezt a nem túl bizalomgerjesztő őzlábat is pár napja találtam a Tétényin, szemétdombon rengeteg volt belőle (több csoportban legalább 50...) Ő lenne a kerti őzláb (Chlorophyllum brunneum)? Bunkós végű tönk, tömzsi termet, nagy, 10-13 cm átmérőjű kalapok, kellemetlen, büdös szag, gyenge pirulás...
Ezt találtam:
http://nature.berkeley.edu/brunslab/ev/CHLOROPHYLLUM.pdf
Érdemes megnézni a gumót is, hogy éles-e a pereme (annak kéne lennie).
Úgy látom van némi bizonytalanság kerti őzláb ügyben...
A régebbi könyvekben ezt még a piruló őzláb alfajnak tartják (Macrolepiota rhacodes var. hortensis, ill. var. bohemica néven) az újabb könyvekben már Chlorophyllum brunneum néven fut, mondván, hogy kiderült, mégsem rokona a pirulónak...
Eddig oké, de mi van a mérgező nagy őzlábbal (Macrolepiota venenata)? A régebbi könyvekben külön szerepelnek, eltérő leírásokkal (egyik könyv szerint mindkettő gumós alul, a másik szerint a mérgező őzláb az nem gumós, csak a kerti, stb.), a legújabb gombás könyvben viszont egy fajként szerepelnek, syn. nevekkel... most akkor hogy van ez, tényleg ugyanaz a kerti meg a mérgező?
Rosszul látod, a fórumtali teljesen veszélytelen... egyrészt mert rajtam kívül más gomba nem lesz, másrészt mert a kerti őzláb sem halálosan mérgező, "csak" gyomorpanaszokat okozhat, de egyesek fogyasztják. De az ennyire a szemétdombon termő, kellemetlen szagú gombák szerintem - az esetleges következményektől függetlenül is - valószínűleg erősen korlátozott gasztronómiai élménnyel bírnak, így nem érdemes velük próbálkozni...
Látogatók
0 Fórumtag és 171 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17414
topik
és
72913
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (Ma 00:15). |