Második jelöltem egy Himantoglossum lenne, az első is az lett volna, de aztán elvetettem, mert túl aprónak tűnnek a levelek. Viszont a tavaszi előbújás erre se igaz, szóval mérsékelt magabiztossággal tippelek...
- Fotó-feladványok
23.11.2012. 17:22
-
Kele
• | 666 Hozzászólás
A képen legnagyonn levéllel rendelkező növényre gondoltam (nehogy a füvek, s egyebek kezdjenek sorolódni - azok is levelesek), ami a valóságban elég kicsi, kispistike jófelé indult el, legalábbis a méret kapcsán.
Na jó, harmadjára már csak egy páros maradt, tridentata vagy ustulata, de hogy abból melyik azt én biztos nem mondom meg. (de ezeknél is az a normális, hogy kint vannak ilyenkor)
Például itt is írják: Élővilág Enciklopédia - A Kárpát-medence gombái és növényei 154. oldal vagy Élővilág 3 - A Kárpát-medence természeti enciklopédiája - Orchideák erdőn-mezőn 14. oldal. Kint vannak az Ophrysok, a Himantoglossumok, a Neotineák és Anacamptisok (morio is) normális körülmények között is az ősz végén-tél elején. A csatolt kép 2009.11.13.-n készült Orchis purpurea-ról a fóti Somlyón. Az tényleg szokatlan időpont.
- Fotó-feladványok
24.11.2012. 11:55
-
Kele
• | 666 Hozzászólás
Hmmm, a bíboros felénk is kidugta az orra hegyét, de tényleg csak a hajtáscsúcs látszik, úgyhogy arról igen nehéz lenne megmondani mi is az. (A jelzőkaróm ott van mellette, azért vagyok ilyen biztos benne - több fázisban szeretném megörökíteni jövőre)