- Milyen hazai növény?
08.11.2012. 20:29
-
Jaurinum
• | 1.690 Hozzászólás
Valami felhagyott dombvidéki (vagy alacsony hegyvidéki) szőlőnek tűnik, Cserhát tán? Ilyen fajközösségbe a P. comosa kiválóan beleillik, de más faj morfológiai alapon se nagyon lehet, szerintem.
- Milyen hazai növény?
08.11.2012. 21:33
-
strobull (gelöscht)
Bátor község határa, Bükkalja. Mészkerülő gyepben. Említésre méltó fajok a közvetlen közelében: P.bifolia, O.morio. és természetesen P.comosa. A dombvidék flórájáról elég átfogó képem van, de hasonlót nem találam sehol. Lehetne a virágszín alapján P.comosa subsp. podolica akár, de hozzá még nem volt szerencsém. A mellékelt képen jobban látszik a habitus, talán segít kicsit.
- Milyen hazai növény?
09.11.2012. 14:20
-
Harka
• | 2.868 Hozzászólás
Javítsatok ki, ha tévedek, de a comosa színezete elég változatos. Itt Kiskunhalas környékén a rózsaszínes, fehéres-zöldes alakok teljesen közönségesek. Ezeket én eddig csak változatnak gondoltam. Az ÚMF említi a subsp. podolicát, de egyben meg is kérdőjelezi annak létét.
Viszont akkor már kérdezném is kapásból, hogy az ország más részén virágszínben mennyire változatos a comosa? (Ha nem felejtem el, jövőre nézek egy arányt itt a környéken).
- Milyen hazai növény?
09.11.2012. 21:36
-
lepenyhal
• | 2.481 Hozzászólás
Én Polygala vulgarisnak gondolom, mivel a virágzat csúcsán nincs "üstök", vagyis nem nyúlnak túl a murvák. A kinyílt virágokra odanagyítva azért látszik, hogy kb. akkorák a murvák, mint a kocsány, de ez szerintem belefér. A habitus is inkább vulgaris nekem (talén kisebb növény, kisebb virágzat).
- Milyen hazai növény?
09.11.2012. 22:04
-
lepenyhal
• | 2.481 Hozzászólás
A comosa virágszínekről: eléggé változatos, de én eddig inkább alföldi környezetben láttam feltűnően sok kéket, amúgy a (vöröses-)lila sokkal gyakoribb emlékeim szerint. (A középhegységet járom többet.)