Gombafű (=Helianthus pauciflorus)

- Milyen hazai növény? 11.10.2012. 21:53
- Gergely József (gelöscht)

Új tag lévén egy számomra ismeretlen növényről szeretnék informálódni: milyen faj a mellékelt sárga virág?
Bánátban (Vajdaság) fotóztam a napokban, egy csoportban sűrűn nő, lehet, hogy emberi közvetítéssel került a szabadba. Nem igazán értek a növényekhez, mivel ornitológiával foglalkozom (a Szerbiai Madártan és Madárvédelmi Egyesület elnöke vagyok), viszont terepbejárások alkalmával gyakran futok rá érdekes növényekre, amelyekről nem tudom, hogy mifélék.
A kérdése növény botanikus ismerősöm szerint valamilyen Helianthus, talán strigosus.

Csatolt képek:
strigosus.jpg

Javítva: 13.10.2012. 00:19 | Fel!

RE: Gombafű

- Milyen hazai növény? 12.10.2012. 10:17
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Üdv a fórumon!

Hm, hát szerintem is Helianthus, viszont így levél nélkül nem hiszem, hogy lehet rá mondani ennél többet... nincs esetleg még (levél) kép róla?

Fel!

- Milyen hazai növény? 12.10.2012. 11:16

Talán az alábbi fotó segíthet, látszanak a kettős állású levelek.

Üdv

Csatolt képek:
strigosus 2.jpg
Fel!

- Milyen hazai növény? 12.10.2012. 15:22
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hm, a kopasznak tűnő szár, és a viszonylag keskeny, átellenes levelek miatt szerintem H. pauciflorus...

Fel!

- Milyen hazai növény? 12.10.2012. 16:02

Akkor tehát a merevlevelű naprafogóról van szó, ami valóban "kiköpött" úgy fest, mint az általam fotózott sárga virágú növény. Azt találtam róla, hogy kerti szökevény faj, de kevésbé veszélyes invazív faj a hozzá hasonló csicsókánál, amely spontán terjed és már természetvédelmi problémát jelent.

Köszönet a segítségért.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 371 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).