|
|
Zitat von bosna sarajevo im Beitrag #6
nem Conium-ra gondoltam, szerintem a pöttyöknek ez esetben nincs diagnosztikus értékük, mondhatni beugratós a feladvány ebből a szempontból (is) ...
De, a pöttyök segíthetik a nemzetség-szintű körvonalazást is, mondhatni sajátja a növénynek.
szerintem sincs
na, papa, tessék nyomatni azt a mentőképet, hogy kiderüljön a turpisság!
(az a baj, h. a növénynek láthatóan átellenes levélállása van, és ez nagyon beszűkíti a kört - ráadásul jól láthatóan kopasz a szára, ez meg méginkább beszűkítii, annyira, hogy egy nemzetség se jut eszembe róla, olyan meg főleg nem, aminek saját genus-bélyege a pettyezett szár ....)
Zitat von Lila Pereszke im Beitrag #21
Á, csak azt, hogy arra már korábban is gyanakodtam, csak aztán mégis elvetettem, mert valahogy annyira kopasz és szürkés volt a szárrészlet (mint egy ernyősé)...
Levéllemez nélkül azért húzós kérdés volt, nyilván az ernyős-tipp adta magát. Az Iva xanthiifolia szára azonban valóban ilyen szürkészöld, kopasz és pettyes. (A rokon - és nálunk előforduló - szerbtöviseké is ilyesmi, de azok szára általában szőrös és nem szürkészöld, továbbá nem átellenes levélállású.)
Mindezek, az elmosódó háttér (melyen egy szántószegélyt azért lehet sejteni) és a közölt kései virágzási idő azért csak elvezetett a megfejtésig.
Lepényhalé a pont harmada, Pereszkéé a kétharmada. :)
jó kis poén volt a kép (Iva-ra nem gondoltam, mea culpa)
azért annyi megtévesztés volt benne, hogy "nemzetség-bélyegként" emlegetted a pöttyös szárat, ebből arra következtetne az ember, hogy ez egyrészt egy többfajos nemzetségről beszélünk (tényleg többfajos, de nem hinném, hogy a másik 10, Európában sose látott Iva fajra lenne bárkinek rálátása), másik pedig, hogy ez fontos bélyege lenne a fajnak/nemzetségnek
Hasonló topikok | Válaszok | Utolsó hozzászólás⁄Nézet |
himlős (=Cuscuta lupuliformis) Topik helye: Fotó-feladványok - Jaurinum | 2 |
21.11.2011. 14:05 Írta: Jaurinum • Nézet: 310 |
|
Fórum statisztikák
A fórumon 17415
topik
és
72919
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15). |