|
|
Zitat von bosna sarajevo im Beitrag #6
nem Conium-ra gondoltam, szerintem a pöttyöknek ez esetben nincs diagnosztikus értékük, mondhatni beugratós a feladvány ebből a szempontból (is) ...
De, a pöttyök segíthetik a nemzetség-szintű körvonalazást is, mondhatni sajátja a növénynek.
szerintem sincs
na, papa, tessék nyomatni azt a mentőképet, hogy kiderüljön a turpisság!
(az a baj, h. a növénynek láthatóan átellenes levélállása van, és ez nagyon beszűkíti a kört - ráadásul jól láthatóan kopasz a szára, ez meg méginkább beszűkítii, annyira, hogy egy nemzetség se jut eszembe róla, olyan meg főleg nem, aminek saját genus-bélyege a pettyezett szár ....)
Zitat von Lila Pereszke im Beitrag #21
Á, csak azt, hogy arra már korábban is gyanakodtam, csak aztán mégis elvetettem, mert valahogy annyira kopasz és szürkés volt a szárrészlet (mint egy ernyősé)...
Levéllemez nélkül azért húzós kérdés volt, nyilván az ernyős-tipp adta magát. Az Iva xanthiifolia szára azonban valóban ilyen szürkészöld, kopasz és pettyes. (A rokon - és nálunk előforduló - szerbtöviseké is ilyesmi, de azok szára általában szőrös és nem szürkészöld, továbbá nem átellenes levélállású.)
Mindezek, az elmosódó háttér (melyen egy szántószegélyt azért lehet sejteni) és a közölt kései virágzási idő azért csak elvezetett a megfejtésig.
Lepényhalé a pont harmada, Pereszkéé a kétharmada. :)
jó kis poén volt a kép (Iva-ra nem gondoltam, mea culpa)
azért annyi megtévesztés volt benne, hogy "nemzetség-bélyegként" emlegetted a pöttyös szárat, ebből arra következtetne az ember, hogy ez egyrészt egy többfajos nemzetségről beszélünk (tényleg többfajos, de nem hinném, hogy a másik 10, Európában sose látott Iva fajra lenne bárkinek rálátása), másik pedig, hogy ez fontos bélyege lenne a fajnak/nemzetségnek
Hasonló topikok | Válaszok | Utolsó hozzászólás⁄Nézet |
himlős (=Cuscuta lupuliformis) Topik helye: Fotó-feladványok - Jaurinum | 2 |
21.11.2011. 14:05 Írta: Jaurinum • Nézet: 310 |
Wir brauchen Deine Hilfe!
|
Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir. Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren. Deine Spende hilft! Spendenziel: 150€
13%
|
|
Fórum statisztikák
A fórumon 17425
topik
és
72955
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16). |