Galium glaucum? (=Galium mollugo agg.)

- Milyen hazai növény? 30.07.2012. 16:44
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Mecsek, Jakab-hegy (száraz tölgyes):

Javítva: 30.07.2012. 18:12 | Fel!

RE: Galium glaucum?

- Milyen hazai növény? 30.07.2012. 17:03
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

nem

G. mollugo agg., azaz G. album vagy főként G. lucidum

Fel!

- Milyen hazai növény? 30.07.2012. 19:09

Az ÚMF-ben a Galliumok 24-es pontjánál szétválik a G. glaucum és a G. mollugo agg. Most akkor G. glaucum tagja vagy sem a G. mollugo agg-nak? Mondjuk lehet lényegtelen kérdés, de engem érdekel.

És amúgy mit kellene tudni erről az egyedről, hogy meg lehessen határozni? Elég lenne ha meglenne a középső szárlevél szél/hossz aránya?

Javítva: 30.07.2012. 19:29 | Fel!

- Milyen hazai növény? 30.07.2012. 19:46

nem rokonok, a G. glaucum-nak semmi köze a G. mollugo agg.-hoz (egyes értelmezések szerint nem is Galium)

nem is hasonlítanak egymásra, még így képről is könnyen elválaszthatók

a G. album, lucidum, mollugo, pycnotrichum (sőt + G. abaujense) nevű fajok (alfajok) eléggé összefolynak, nem egyszerű az elkülönítésük, szerintem a kulcsok sincsenek rnedesen kidolgozva, tele vannak gyanús számadatokkal (ilyen pl. a lucidum elkülönítése)

ahhoz, hogy ebből lucidum legyen vagy sem, elég lenne az általad említett adat, csak a fentiek alapján abban nem vagyok biztos, hogy mindenben hinni lehet a kulcsoknak

jó kis téma, rá lehet szállni, beleőszülni, újat alkotni :)

Fel!

- Milyen hazai növény? 30.07.2012. 20:21

A nevekkel igen csak gondban vagyok, az előbb ugyanis a glaucum helyett a lucidum taxonómiai helyzetét szerettem volna feszegetni, de a választ azért így is megkaptam. Azt azonban továbbra is furcsállom, hogy a 24 pontnál a G. lucidum elválik a G. mollugo agg-tól, miközben ő maga is része annak...

A külföldi irodalma is gázos a csoportnak? Vagy ezek spéci magyar taxonok?

Fel!

- Milyen hazai növény? 30.07.2012. 20:33

az "agg."-ban (amihez nem is szoktak auktornevet írni) az a szép, hogy lehet vele össze-vissza dobálózni :)

a szűkebb mollugo-csoportba valószínűleg nem fér bele a lucidum, viszont a G. albumhoz már eléggé közel áll, sőt, ha a G. abaujense-t tanulmányozzuk, az is emlékeztet rájuk

mondjuk egy határozókönyv a határozásra szolgál, s nem a taxonómia kőbe vésésére, ezért ezt a megoldást nem érzem most sem rossznak (mármint ahogy a könyvben van)

nem spéci magyar taxonok, de a külföldi eredmények sem oldalnak meg minden kérdést, számomra most sem világos teljesen a G. album egyes egyedei és a lucidum elválasztása, ahogy a z album-mollugo páros határozókulcsánál is lehetne jobbat készíteni, feltehetően

írtam, szép kis társaság, sok buktatóval, de lehet új eredményt is elérni a kutatásukkal

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 224 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).