Igaza van Pereszkének, ránézésre más :) Amíg volt a kertünkben édeskömény, ránézésre tudtam, de ha "fejből" el kéne mondani, miben különbözik... a szag/illat biztos bélyeg, de talán kóstold meg. Ha "se íze, se bűze", illetve kicsit kesernyés, savanyú uborkára emlékeztető íze van (a savanyú uborkából kivonod a savanyút, az uborka elég semleges ízű, s ami marad ), akkor kapor. Ha határozottan édeskés, kellemes íze van, akkor édeskömény.
A méret nem mérvadó. A mi kertünkben is volt akkora kapor, hogy pipiskedve néztem át rajta (a magam 183 centijével...)
Egyébként a kapor szára pont olyan, mint amilyennek leírtad, nem annyira bordás, inkább csíkos. Nem érdes, hanem sima. S ha megdörzsölöd, a hamvas színe alatt élénkzöld. Kömény most nincs a kertünkben, azt azért nem ecsetelem :) s ezért sem tudok biztos megkülönböztető jegyet mondani.