Persze, mert rossz helyen kerested... a konyhakertemben kellett volna! Na, de viccen kívül, ha a G. wirtgenii egy létező növény lenne és a határozóbélyegek is hihetőek lennének, akkor szinte mind passzolna a kertemben élő néhány egyedre is, tehát elvileg lehetnének akár azok is:
- a virágzat szaggatott - stimmel
- leghosszabb ágai is rövidebbek a felettük elhelyezkedő ízköznél - stimmel
- a középső ízközök 1,5-2,5 x hosszabbak a leveleknél - hát van ahol igen, van ahol hosszabbak...
- a levél 1-3 mm széles - stimmel
- csak a szélén begöngyölt (nem a középérig) - stimmel
- fénytelen - hm, hát ez talán inkább fényes... (bár esős időben fotóztam)
- a virág citromsárga, nem illatos - hát fogjuk rá, hogy ez pont citromsárga és különösebb illatot sem éreztem...
A növény viszont a németek szerint (BS határozó) láp- ill. mocsárréteken lakik... hát ilyen viszonylag kevés van a konyhakertemben...
Viszont körülnéztem kicsit a szomszédos Tétényin és az ottani, több száz, szárazságtól senyvedő G. verum határozottan nem ilyen... keskenyebb levelek, dús, tömött virágzat a szár csúcsán, semmi oldalág lentebb... viszont az elég hihetetlen, hogy a G. verum areaja megáll a kerítésemnél és azon belül már csak G. wirtgenii van... talán valószínűbb, hogy ha kicsivel jobb körülmények közé (öntözés, némi lótrágya, stb.) kerül a növény, akkor máshogy néz ki (ahogy minden más növény is)... vajon lehetséges, hogy valami ilyesmi malőrnek köszönhetők a hazai G. wirtgenii előfordulások?