Subsp? (=Fumaria vaillantii)

- Milyen hazai növény? 19.04.2012. 21:11
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Ez lehet subsp. schrammii? Az ÚMF szerint a subsp. vaillantii termésének csúcsa tompa és a fürt alig hosszabb a kocsányánál, míg a subsp. schrammi termése kissé kihegyezett, a fürt jóval hosszabb a kocsányánál. A rajzos kötetben rövid kocsánnyal és tompa terméssel mutatják. A Schmeil-Fitschen csak a termésről ír, a rajzos Rothmalerben a fürt kocsánya a fürthöz képest hosszabb, a termés kicsit kihegyezett. Most akkor mi van???

Csatolt képek:
K1600_2012_0419fumaria0002.JPG

Javítva: 23.04.2012. 09:49 | Fel!

RE: Fumaria vaillantii

- Milyen hazai növény? 19.04.2012. 22:01
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Sok érdekeset nem tudok hozzátenni, max. a BS határozóval és a Rothmaler szöveges részével tudlak még jobban összezavarni... :

ssp. vaillantii:
- a fürt alig hosszabb a kocsányánál
- a murvalevél a terméskocsány 3/4-éig ér
- a termés éréskor ráncos(?), gömbölyű, lekerekített csúcsú
- a virág halvány rózsaszín
- sarkantyú felálló (?)

ssp. schrammii
- a fürt csaknem ülő, jóval hosszabb a kocsányánál
- a murvalevél a terméskocsány 1/2-éig ér
- a termés gömbölyű, kissé hegyes csúcsú, alig ráncos
- a virág nagyon halvány lila, a csúcsán nem sötét (?)
- sarkantyú lehajló (?)

(Hm, ezek után szerintem egyik sem létező alfaj... De amúgy pont ma szórakoztam én is egy Fumaria-val, de azon még nem volt termés... majd még lehet hogy később visszamegyek hozzá...)

Javítva: 19.04.2012. 22:02 | Fel!

- Milyen hazai növény? 28.04.2012. 15:55
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Bosna, erre tudsz mondani valamit?

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.04.2012. 16:06
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

nem :)

a ssp. schrammii egy elég fantom jellegű növény, még az olyan taxongyárosok, mint a csehek is csak hümmögnek rajta
a határozóban felsorolt bélyegek mellett még érdemes lenne egy termésméretet nézni, az alfajnak ugyanis (állítólag?) 2 mm-es vagy kisebb az érett termés átmérője

(egyébként a F. parviflora, legalábbis annak hazai adatai, is elég humbug-ízűek)

Fel!

- Milyen hazai növény? 07.05.2012. 21:13
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

megnéztem néhány növényt a vaillantii-típusból, hát, ez a schramli valóban problémás

mert a növények mindegyike hozta a bélyegeit ....

most vagy ilyen gyakori és félreismertük, vagy maga a vaillantii fajon belüli alakjainak ismerete áll gyenge lábakon

szép és hasznos feladat, lehet tisztázni ....

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 220 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).