Viola... (=Viola reichenbachiana)

- Milyen hazai növény? 15.04.2012. 02:16
- sopijani | 223 Hozzászólás

Remélem elegendő részletet sikerült rögzítenem a határozáshoz
Lelőhely: 2012.04.08. Soproni-hegység

Csatolt képek:

Javítva: 15.04.2012. 12:09 | Fel!

RE: Viola...

- Milyen hazai növény? 15.04.2012. 04:30
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Jó fotok, talán elegendőek is, de azért én gyorsan a lelkedre kötném, hogy ha legközelebb egy idolya hovatartozásáról szeretnél megbizonyosodni, akkor a pálhalevelek legyenek az elsők amit megnézel/lefotózol. Azokat a levelek tövénél kell keresni, és az a rész, ami általában nem látszik egy ibolya fotón, és itt is csak alig kivehetően.

Javítsanak, avagy erősítsenek meg a hozzább értők, de nekem ez a személyes tapasztalatom.

Erre meg utánajárás nélküli tipp: Viola reichenbachiana (erdei ibolya).

Javítva: 15.04.2012. 04:34 | Fel!

- Milyen hazai növény? 15.04.2012. 14:02

Köszönöm szépen a határozást és a tanácsot is.
Délelőtt gyorsan kiszaladtam a növényhez és hoztam még 2 fotót a levelek tövi részéről, remélem ezek a szóban forgó pálhalevelek.

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen hazai növény? 15.04.2012. 16:38
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

Speciel a V. reichenbachiana az a faj, amit az első fotósorozatról is teljes biztonsággal meg lehetett határozni, és nem volt szükség pálhalevelekre
ez és a V. riviniana olyan "száras" ibolya, amelynek virágzáskor egyértelműen megvannak a tőlevelei
a reich. virága kisebb, karcsúbb, sarkantyúja lila, kicsik a csészefüggelékei, a riv. virága nagyobb, terebélyesebb, és sarkantyúja fehéres/világossárgás, nagyobbak a csészefüggelékek

virág nélkül elkülönítésük bajos, a riv. levelei kissé szélesebbek, és van valami igen kétes értékű bélyeg a pálhákra is, amit célszerű nem használni

Fel!

- Milyen hazai növény? 16.04.2012. 00:17
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Jójó, nem akartam nagyon okoskodni, de azért jó ha az ember nézegeti a pálhaleveleket Violák esetében, mégha más bélyegek legalább olyan fontosak is.

A mai képeken amúgy igen a pálhák vannak lefotózva. Mehet is a galériába!

Javítva: 16.04.2012. 00:18 | Fel!

- Milyen hazai növény? 17.04.2012. 23:09

Köszönöm mindkettőtöknek a hasznos infókat, a képeket fel fogom tölteni a galériába is.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 398 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó ( 27 perce).