2012. április 9. a bolond időjárás miatt Budakeszin egyszerre nyílik a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a fekete kökörcsin és a törpe nőszirom. Örülök is meg nem is. (Mindennek egyszerre lesz vége)
Gyászos a helyzet. A cseh kucsmagomba még csak-csak, de abból is nagyon kevés. Gyümölcsös kertekből (Dunántúlról jelezték már az ízletes kucsmát. A hegyes kucsma is itt-ott megjelent, főleg öntözött kertekben a mulcs takarásában. Ami gomba kijött, az meg mára megfagyott. A virágok a mezőn túlélik vajon a fagyot? S, ha már lehetne még egyet kérdezni: A fekete és a hegyi kökörcsint miről lehet megkülönböztetni egymástól legjobban? A neten azt olvastam, hogy a fekete körköcsin lepellevelei a szár felé visszahajlanak. Valami állandóbb bélyeg?
Á, nem rossz a mirelit gomba sem... Hát, a hegyi kökörcsin jóval ritkább, csak pl. a Zemplén, Bükk környékén van belőle, de amúgy kökörcsin-ügyben a többi határozóbélyeg is kissé misztikus, pl. a porzók elvileg a hegyinél a lepel feléig érnek, a feketénél hosszabbak és a lepel kétharmadáig érnek; a lepel szélesebb és a tövétől szétálló a hegyinél, a feketénél keskenyebb, zártabb...
Láttam a gombázóson :-)) Irigykedtem is, mert mi meg abban a marha szélben vasárnap hiába kerestük Szárligeten, nem találtuk. Beértük a csehekkel és még örültünk is, hogy legalább ahhoz volt szerencsénk.