- Milyen hazai növény?
09.04.2012. 12:41
-
mespilus
• | 485 Hozzászólás
Tudom, hogy levél keresztmetszet kellene a szklerenchima kötegek miatt, de hátha valakinek a kisujjában vannak a csenkeszek! Én arra jutottam, hogy valszeg Festuca valesiaca vagy pseudovina. Mit gondoltok?
- Milyen hazai növény?
09.04.2012. 14:28
-
Lila Pereszke
• | 18.567 Hozzászólás
Khm, igen, nem méretezted át a képeket! A 2 kép együtt 6 MB... úh. nem csoda, hogy nem engedett több "posztert" feltölteni egy hozzászólásba... nekem megnyitni is alig tudja...
(Na meg persze van egy Festuca-szűrőnk is... Novaluszt megkértem, hogy csináljon egy ilyet, hogy ne lehessen ilyeneket kérdezni, hogy nehogy esetleg véletlenül lerontsa a sok béna csenkesz a határozási statisztikánkat... )
- Milyen hazai növény?
10.04.2012. 10:43
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
a valesiaca nagyobb lenne, és szerintem nem ilyen jellegű helyen lenne (előtérben pl. Poa annua látszik)
a színe alapján tartom valószínűbbnek a pseudovina-t, azzal a megjegyzéssel, hogy nem kizárt, hogy egy szürkésebb F. rupicola-csapat van a képen (léteznek ilyenek is, nem is ritkán)
más, alaktani bélyeg nyilván nem vehető le a képekről, mint pl. a toklászok, szálkáik hossza, füzérke mérete
- Milyen hazai növény?
10.04.2012. 13:59
-
Jaurinum
• | 1.690 Hozzászólás
Én is pseudovina-t mondtam rá előszörre, de mindjárt eszembe is jutott az élményem, amikor egy tisztára ilyen példányt begyűjtve tökéletes rupicola-nak jött ki. Úgyhogy az "általában" szónak itt van jelentősége, nem is kicsi, mert tényleg vannak szürkés színezetű "beugratós" rupicola-k.
- Milyen hazai növény?
10.04.2012. 14:01
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
kiegészítés: érdemes lenne ezeket megnézni egy hónap múlva, hogy milyen lesz a színük .... mert lehet, hogy "megzöldül" (ez a szürkés rupicola-színváltozat inkább szezonális)