Balodalt, fönt vannak olyan elmosódott színes foltok, amit koronafürtnek gondoltam, de hogy jobban megnézem, tényleg kérdéses a dolog. A vérfű, hm, egészen balszélen középmagasságban van egy barna bunkó, amit vérfűnek gondoltam.
A kakascímert és a lóherét nem merem megtippelni, nincs is nálam határozó...
Vérfű és koronafürt nincs, Arrhenatherum ha van is, a virágzata kilóg a képből. A herék (3 faj!) és a kakascímer bátran tippelhetők (bár az egyik here nem könnyű, igazából képről nem is határozható meg)! És még további pár faj megtalálásra vár.
Köszönöm, akkor jól láttam mégis.........a franciaperjében lehet bízni ilyen jó kis réteken........legalábbis mi rendszeresen szoktuk találni, ezért nem volt nehéz kiszúrni..
- Fotó-feladványok
11.03.2012. 21:13
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
szerintem továbbra sincs franciaperje az a valami legvalószínűbb, hogy Avenula pubescens (a száraz virágzatú), rövid, de széles levelekkel (és éppen bele is illik ebbe a fajkompozícióba, amibe a franciaperje kevésbé)
T. repens, pratense és vsz. campestre van még (ez utóbbi inkább csak véleményesen)
Galium verum, Rhinanthus minor
a fehér-szőrös levelű biztosan nem állapítható meg, szerintem egy Centaurea cf. pannonica, de még akár Lychnis is lehet (minden csak találgatás)
van valami Daucus-szerű levéltöredék is, ill. a jobb alsó sarokban valami pillangós, ami a fenti pillangósokon kívül akár valami más is lehet
A száraz tényleg Avenula pubescens, de ott hátrébb van egy másik, ami szerintem inkább Arrhenatherum. Trifoliumok, Galium verum, Rhinanthus rendben. A szőrös levél Centaurea banatica. A Daucust én nem találtam a képen, de simán lehet. A jobb alsóban Lotus corniculatus valószínű. Két faj még rejtőzik, de ezek felismerése már meglehetősen nagy intuíciót igényel. :)
- Fotó-feladványok
11.03.2012. 21:42
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
még talán egy Achillea beleképzelhető, középtől kicsit jobbra, alul
a száraz Avenula virágzattól kicsit jobbra, fenn (ha arra gondolsz franciaperjeként), az is leginkább Festuca rubra (esetleg egy tömött Holcus virágzat, de inkább nem)
az Arrhenatherum már csak a marha nagy termete miatt is kiló ebből a képből (ahol az Avenulák többsége is, kivéve a kis nyamvadtat)
Pontosan, Achillea collina van a legnagyobb Trifolium repens virágzat mindkét oldalán, ahol van egy-egy "lyuk" a gyepben. Na, és akkor még egy fajt kéne meglelni. :)
Igen, jóval nagyobb egy franciaperje, de a méret megtévesztő, szerintem ez a fűszál nem egyenesen felfelé áll, hanem bizony ki van dőlve. A füzérkéket egyvirágúnak látom, mivel egyszínűek, és ez a világos szín pont franciaperjés... Holcus tutira nem, annál nem látszana ki a buga tengelye, kisebbek a füzérkék is.
A másik rejtőzködő a kép közepétől kicsit jobbra van, legelöl.
- Fotó-feladványok
11.03.2012. 22:21
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
nem, nem nem :)
ahhoz képest, hogy ki van dőlve, szinte függőlegesen áll (mer' nincs is kidőlve) egy franciaperje-virágzat ennél jóval hosszabb és terebélyesebb, légiesebb (ez meg eléggé tömött, és hát kicsiny)
balra előtte van egy ferde virágzat, ami Festuca rubra, annak kb. ugyanakkorák a füzérkéi
a kérdéses növényünk alsó füzérkéi egyáltalán nem tűnnek egyvirágúnak (a többit pedig nem lehet látni, már szétesik a kép felbontása)