Kis Tátrai flóra

- Botanikai tudakozó 28.01.2012. 16:36
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

A napokban kezembe került Dr. Csapodi István "Kis Tátrai flóra" című cikke. A növények között két Soldanella fajt említ, a S. carpatica-t és a S. hungarica-t. Ez utóbbit nem találom a csehek Botany.cz honlapján, pedig elvileg az összes náluk található növénynek rajta kellene lennie. Legalábbis reményeim szerint.

Szóvak kérdésem, hogy tudja-e valaki a különbözőségeket a két faj között, ill. hogy miért nem szerepel a cseheknél a S. hungarica.
Nyáron ki szeretnék menni megnézni őket, a válaszokat lehetőleg addig kérem.

Fel!

RE: Kis Tátrai flóra

- Botanikai tudakozó 28.01.2012. 19:50
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Olyan nagyon nyáron már nem érdemes menni, mert hóolvadás után virágzanak. (Minél magasabban, annál később persze, Ausztriában június elején még virágoztak 1800 m körül.) Most nem vagyok szakirodalom közelben, de ha más nem előz be, akkor holnap utánanézek.

Fel!

- Botanikai tudakozó 28.01.2012. 21:40

Utána néztem, vagy öt éve jártam ott június elején és akkor még javában virágoztak a Téry ház környékén. De gondolom, mindenképpen még a nyár elején kellene mennem. Akkor csináltam két képet, de nem jártam utána, hogy melyik faj volt. Mellékelem, és előre is köszönöm az infót.

Csatolt képek:

Javítva: 28.01.2012. 21:42 | Fel!

- Botanikai tudakozó 29.01.2012. 11:03
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Érdekes, én a S. carpaticára nem találok semmit. A cseh határozó (Kubát szerk. 2002) csak S. montanát ír, a közép-európai lefedettségű Schmeil-Fitschen (2011) ezt alfajokra is bontja (subsp. hungarica, subsp. montana). Tehát a S. hungarica a S. montana néven is futhat. A cseh-szlovák vörös könyv (Cerovsky et al. 1999) szintén nem említi, pedig azért egy endemizmus beleférne. Nem lehet, hogy "ilyen állat nincs is"???

Javítva: 29.01.2012. 11:08 | Fel!

- Botanikai tudakozó 29.01.2012. 11:47

http://www.nyme.hu/fileadmin/dokumentumo..._kiadv%E1ny.pdf

Ezen érhető el az anyag, ami 1984-ben látott napvilágot. Az azóta eltelt időben nyilvánvalóan sok elnevezés változott, más nemzetség esetében sem minden világos a számomra. Ezek között próbálok kiigazodni.

Az említett rész a 14. oldal 5. pontjának 11. sorában van.

Fel!

- Botanikai tudakozó 29.01.2012. 11:56

Ahogy nézem, jó nagy káosz van a Soldanellák nevezéktanában (is). A Pereszke által favorizált The Plant List szerint a S. hungarica elfogadott státuszú, és szinonimaként szerepel a S. alpina var. major, meg a S. montana subsp. hungarica. A Götz-féle Alpenflorában a S. major mellett van zárójelben, hogy S. hungarica subsp. major. Majd még este utánézek pár helyen, csak hogy még jobban összezavarjam magam...
Ahogy nézem, a határozás sem egyszerű dolog, mindenféle mirigyszőrök ilyen sűrűn vagy olyan sűrűn, meg a levél kicsit vagy nagyon vese alakú, meg "gekerbt" (csipkézett vagy mi). Sok szerencsét!

Fel!

- Botanikai tudakozó 29.01.2012. 13:14

Köszönöm! Most már minden világos.

Azért várom az estét, hátha addig még tisztul az ügy. Nyárig majd csak kiderül.

Keresgettem a neten, hátha fel van valahol tüntetve a flórájuk teljes listája, de nem találtam. Abból legalább látni lehetne hány faja nő a Soldanelláknak Szlovákiába.

Fel!

- Botanikai tudakozó 29.01.2012. 18:42

Na, közzéteszem gyors kutatómunkám eredményeit Soldanella témakörben. A leírtakért felelősséget nem vállalok, ha valami szaki erre jár, nyugodtan cáfoljon meg.
Két csoportjuk van: a rövid rojtú, magányos virágú, kis termetűek, akik nem élnek a Tátrában (S. pusilla, S. minima, S. austriaca), és a hosszú rojtú (a párta fele legalább), több virágú, nagyobbacskák , akik igen. Ezekből elvileg 3 faj él arrafelé.

A S. carpatica endemikus faj, a levélnyélen ülő mirigyek vannak a fiatal növényen, azonban gyorsan lekopaszodik. Levele elég kerek, ép szélű vagy csak minimálisan csipkézett. 2-5 virágú. (Legközelebbi rokona a S. alpina, együtt azonban nem fordulnak elő.)

A S. hungarica subsp. major (S. major) levélnyelén 0,2-0,4 mm-es mirigyszőrök vannak, melyeknek a "nyele" max 5x hosszabb, mint a "feje". A levél csipkézett, vese alakú. 2-10 virágú.

A S. montana igen hasonló, mint az előző, de a levélnyelén 0,4-1 mm-es mirigyszőrök vannak, melyeknek a "nyele" 8-10x hosszabb, mint a "feje".

Fel!

- Botanikai tudakozó 29.01.2012. 19:43

Köszönöm szépen a kutató munkát és a kimerítő választ. Akkor majd ha nyáron megyek, a lupét igyekszem nem otthon felejteni.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 223 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).