Campanula latifolia? (=Campanula trachelium)

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 20:31
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

A latifolia lelőhelyén fotóztam a Kőszegiben. Tényleg az?

Csatolt képek:

Javítva: 05.12.2011. 00:14 | Fel!

RE: Campanula latifolia?

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 21:12
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Szerintem nem, inkább Campanula trachelium lehet. Elég szőrösnek tűnik a csészéje.

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 21:32
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

egyértelműen C. trachelium
a C. latifolia kőszegi lelőhelyét egy fix elektromos kerítés védi - oda bemásztatok? (ezt nem mint természetvédelmi vétség feszegetéséért, hanem mint potenciális lovasbravúrt kérdezem)

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 21:43

Én bemásztam idén, kb. fél méter magas volt a kerítés, teljes menetfelszerelésben is simán átugrottam. Nem tudom, mi ellen kellene, hogy védjen, de egy tündéri őzgidát is felriasztottam odabent. Amúgy az egész terület le volt tarolva 40-50 cm magasságban, vihar, vagy marhacsorda, vagy nem tudom, mi volt. Egyetlen Campanula latifoliát találtam, mikor már feladtam volna, az említett szint alatt rejtőzött a "gazban", mellette még néhány példány leveleit lehetett felfedezni. Erről vannak a képek a galériában.

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 22:11

aha
messziről nézve stabilabbnak tűnt (a vizuális hatás eszerint a turistákat jobban riasztja, mind az őzgidákat)
hasonló szituáció már volt pár éve (potemkin kerítés és boldog őzek)

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 22:22

Ne gondolja senki amúgy, hogy nincs lelkiismeret furdalásom, amikor ilyeneket teszek, de ha az ember egy napját rászánja, hogy megkeresi pl. a Campanula latifoliát, majd fél nap keresgélés után egy rohadt kerítéssel találja szemközt magát, akkor igen nehéz visszafordulni. Ha úgy látom, hogy tényleg kárt okoznék adott esetben, akkor nem szoktam erőltetni a dolgot, egyébként meg nagy levegőt veszek, (körülnézek ), és bemegyek. A lelkiismeretem tiszta. Felmentést nem kérek senkitől. Ha elkapnak, fizetek...

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 22:31

Ez ugyanolyan, mint a bükki Nagy-mező elkerített része. Ott van bejárat is, csak jól eldugva. És pontosan, ha már ennyit kell érte utazni, akkor elég rossz érzés kint maradni. Természetesen ilyen helyeken minden egyes lépést jól meg kell fontolni.

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 22:32

ja, a kérdés tényleg nem erre vonatkozott

ha a kerítés rendesen állt volna, akkor komoly kihívás lenne bejutni (neked is, és az őznek főleg)

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 22:46

Ok, hagyjuk a természetetikai moralizálást (már ha ilyen létezik egyáltalán ), messzire vezetne. A lényeg hogy a kerítés alacsony volt. Azt pedig nem volt merszem kipróbálni, hogy van-e benne áram, de valami dobozba vezetett egy falon, ami legalábbis gyanús volt. Arról tud valaki, hogy a kőszegi és a bükki Campanula latifolia állomány mekkora és mennyire stabil? Nem sok infót sikerült összeszednem erre vonatkozólag.

Javítva: 04.12.2011. 22:47 | Fel!

- Milyen hazai növény? 04.12.2011. 23:09

A kőszegi állományt az ÖNP minden évben felméri és az éves jelentéseiben publikálja: http://onp.nemzetipark.gov.hu/eves-beszamolok
Ki is derült, hogy a legrosszabb évben, 2008-ban sikerült eljutnom a helyre.

Fel!

- Milyen hazai növény? 05.12.2011. 16:38

Köszi! Úgy látom, eléggé ingadozik a virágzó példányok száma, és nincs is túl sok belőle. Mondjuk alapvetően nem ritka faj, csak kishazánkban számít különlegesnek.

Fel!

- Milyen hazai növény? 06.12.2011. 08:27
- mespilus | 485 Hozzászólás

Off: Egy kicsit visszatérve a kerítésre. Ásotthalmon van egy kis állománya a Dianthus diutinusnak, ami körbe van kerítve. A kerítésen pedig van egy kis tábla, amire ki van írva, hogy VIGYÁZAT, VESZÉLYES ÁLLAT! Először mikor ott jártam, csak annyit tudtam, hogy ott valahol tenyészik a növény, mikor megláttam a feliratot félve pislogtam be a kerítésen, hogy vajon miféle fenevadat tartanak két méteres kerítés mögött.... Aztán később tudtam meg, hogy a nemzeti park a Szegedi Vadasparktól kapott egy kiszuperált kerítést a szegfűállomány körülkerítésére, és a tábla pedig rajtamaradt. Na ez elég jó visszatartóerő, hogy a turisták bemásszanak

Fel!

Látogatók
1 Fórumtag és 308 Vendég online:
brentakurdvium

Fórum statisztikák
A fórumon 17414 topik és 72913 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 446 Felhasználó (07.11.2024. 14:00).