Euphorbia platyphyllos? (=Euphorbia platyphyllos)

- Milyen hazai növény? 28.11.2011. 16:35
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Cserkút (Baranya), száraz cserjés

Csatolt képek:

Javítva: 28.11.2011. 20:11 | Fel!

RE: Euphorbia platyphyllos?

- Milyen hazai növény? 28.11.2011. 16:53
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

szerintem jó az összes Euphorbia-határozás

a virgata-esula kérdéshez érdemes ezt is elolvasni, mert könnyen lehet, hogy nálunk sem olyan egyszerű a helyzet, ahogy azt a határozók sugallják

http://www.flora-deutschlands.de/Dateien...orbiaGEFD_2.pdf

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.11.2011. 20:05
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Egyáltalán nem könnyű szerintem az Euphorbia esula-virgata helyzete. Én már többször találtam azonos élőhelyen, akár egyetlen cönológiai felvételen belül is "tipikus" esula, "tipikus" virgata és átmeneti egyedeket.

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.11.2011. 20:34

szerintem nem a két fajjal van a baj, hanem azzal, hogy van egy virgata-szerű 3. taxon is, amit a belinkelt német kutatás kezdett el pedzegetni, és nálunk még nem vizsgálták meg a problémakört szisztematikusan

hasonló tapasztalatokról (azaz egy helyen a két faj plusz a feltételezett hibrid, és mindez ismétlődően) nem tudok beszámolni

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.11.2011. 17:10
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Nem állíthatom, hogy hibridizálnak, de esulanak és virgatanak határozható (ezeket értettem "tipikus" alatt), valamint jó szívvel egyiknek sem határozható egyedeket már találtam együtt.

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.11.2011. 17:22

nagyon sok más mellett ez is egy olyan témakör, ahol pár év szisztematikus vizsgálattal nagyjából tisztázni lehetne a hazai helyzetet (a nemzetközit nyilván nem, mert főleg kelet-délkelet felé terra incognita van e téren)

sok gyűjtés, levélmetszetek készítése, aztán okosabbak leszünk

addig meg marad ez a félmegoldás, esula, virgata, meg a maradék

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 118 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).