átmozgató jellegű (=Schoenoplectus mucronatus, Eleocharis ovata)

- Fotó-feladványok 26.11.2011. 18:12
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

a feladat nem nehéz, de a felismerendő fajok azért nem gyakoriak - a kép közepén lévő két nagyon zöld valami a kérdés (de maximalisták még másokat is kimazsolázhatnak)

Csatolt képek:
DSCF5010.JPG

Javítva: 30.11.2011. 15:17 | Fel!

RE: átmozgató jellegű

- Fotó-feladványok 27.11.2011. 20:36
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Ez jópofa, bepróbálkozok a móka kedvéért. Bal oldalon alul (oldalra fordítva a monitort ) valamelyik Lindernia van, talán a L. procumbens, bár a kocsányok elég rövidek. Jobb oldalon mintha pocsolyalátonyákat vélnék felfedezni. A " nagyon zöldekhez" sajnos nagyon nem értek (bár próbálom behozni a lemaradásomat), de a kisebbik talán Eleocharis sp., a nagyobbik legyen mondjuk Schoenoplectus sp. És a kákán felfedeztem egy zengőlegyet is...

Na jó, a teljesség kedvéért tippelek a fajokra is: Eleocharis mamillata és Schoenoplectus mucronatus.

Javítva: 27.11.2011. 20:48 | Fel!

- Fotó-feladványok 27.11.2011. 21:20

nem rossz :)
a Lindernia stimmel, bár e képek alapján nem lehetne meghatározni faji szintig, de valóban L. procumbens, az Elatine is oké
az Alisma pl.-aquatica, gondolom, triviális volta miatt maradt ki

de a lényegek: miért Sch. mucronatus? és miért E. mamillata? (különösebben az utóbbi érdekes kérdés, ugyanis azt a fajt ilyen jellegű fotóról nem lehetne meghatározni, azaz fel se tettem volna)

Fel!

- Fotó-feladványok 27.11.2011. 21:55

Mint mondtam, nem értek hozzá. :)
Egyiket sem tudnám faji szinten biztosan megindokolni, de a választás szempontjai:
Az Eleocharisok közül a kis termetűeket kizártam, ez szemmel láthatóan a termetesebbek közül való (az Elatinéhez és a Linderniához képest), de a nagyobbak közül gyakorlatilag tényleg csak a hasamra csaptam (illetve kicsit nézegettem, melyik fordulhat elő az elterjedés alapján leginkább a többi fajjal a képen).
A Schoenoplectusok közül a háromélűek jönnek szóba. A füzérkék nem tűnnek nyelesnek, bár még fiatalok a példányok, így már csak kettő marad, a Sch. pungens és a Sch. mucronatus. Talán ráfoghatom, hogy hirtelen hegyesedik a murvalevél, és talán még a fiatalság miatt nem áll el oldalra jobban, ezért Sch. mucronatust tippeltem, de itt már inkább csak érzés alapján (nem találkoztam még egyikkel sem).

Javítva: 27.11.2011. 21:56 | Fel!

- Fotó-feladványok 27.11.2011. 22:53

A Schoenoplectus érvelés helyes, mondjuk ott még van egy harmadik ilyen jellegű élelt szárú faj is.
A Sch. mucronatus érvelés és azonosítás is helyes, de be kell vallani, hogy ez nem a legtipikusabb növény, mivel ez egy fiatalabb példány (be is teszek egy tipikusat, lásd alább)
Az Eleocharis viszont erősen tévút, kuruzsló jellegű a magyarázat :)

Csatolt képek:
DSCF5014.JPG
Fel!

- Fotó-feladványok 27.11.2011. 23:05

Nem baj, én beismertem, hogy kuruzsló vagyok a témában, nyílt lapokkal játszottam. :)
Örülök a Schoenoplectusnak meg a többinek, és átengedem a csetkákát a profiknak.

Javítva: 27.11.2011. 23:24 | Fel!

RE: átmozgató jelleg?

- Fotó-feladványok 30.11.2011. 11:18
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Én sem vagyok Eleocharis-mágus, így önmagam beégetésének kockázatát teljes felelősséggel vállalva a fotón látható példányra egy rendesen megcombosodott E. ovatat tippelek a tompa végű füzérkék miatt.

Fel!

- Fotó-feladványok 30.11.2011. 11:24

így van, a Jóisten 2010-ben nagyon meglocsolta a földeket, és ekkora Eleocharis ovata-telepeket teremtett
(rosszabb helyeken a növényünk nem nagyobb 10 cm-nél, itt meg 50-60 cm magas egyedek is voltak)

a növény egyéves, egy ilyen csoportban akár 30-50 tő is csoportosulhat

valóban, a jellegzetes, tompa végű, hordószerű füzérkék alapján lehet felismerni, a rá leginkább emlékeztető E. carniolica füzérkéi kihegyesedők
az olyan mágikus dolgokkal, mint bibeszám, ilyen fotó alapján természetesen felesleges előjönni, de ha valakiben felmerül a gyanú, hogy ilyen növényt talál (és nem biztos a dolgában), ajánlott azt is megszámolni

Fel!

- Fotó-feladványok 01.12.2011. 09:49
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Esetleg még a fórum jelképe a chat-káka jöhetett volna szóba...

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 277 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16).